Nebojši Iliću nagrada "Zoranov brk"

Žiri 27. festivala Dani Zorana Radmilovića odlučio je da nagradu "Zoranov brk" dodeli Nebojši Iliću za ulogu mađarskog plemića, grofa Andrenjija Ištvana u predstavi "Noćna straža" Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića, a u izvođenju Pozorišta Atelje 212.

Žiri je radio u sastavu Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske. 

Nebojša Ilić je na pres-konferenciji istakao da je on "uskočio" u ovu ulogu kao alternacija Gordanu Kičiću, koji je zbog obaveza odsutan ove godine iz predstave.

"Kod uskakanja je nezgodno što svi misle da si uljez i da tu ne pripadaš. Ispada da oni igraju predstavu, a ja i dalje probam, što nije ni loše, mada je malo stresno. Kada smo bili mladi glumci, mnogo smo uskakali. Mislili smo da stariji glumci zloupotrebljavaju našu mladost, ali to izvežba glumca i u velikoj meri pripremi njegov aparat. Ja sam tek sada jako zavoleo ulogu Andrenjija Ištvana i polako počinjem da se opuštam i da se igram sa njom", istakao je Ilić. 

Ovo je drugi "Brk" koji je Ilić osvojio na Zoranovim danima. Prvi je dobio 2010. godine za predstavu "Čekaonica", takođe u režiji Borisa Liješevića.

"Osvojiti 'Brk' drugi put znači mnogo", ističe Ilić.

Navodi da je to možda neka potvrda naše želje da pripadamo Zoranu i da pripadamo celoj toj generaciji glumaca u Ateljeu, da smo zbog njih počeli da se bavimo glumom, da verujemo u pozorište u koje su oni verovali, da imamo odnos prema poslu kakav su nam oni ostavili. 

"To je neka vrsta etike koja je ugrađena u naše ličnosti i naše živote koje sad ovi mladi glumci takođe usvajaju i održavaju i neko svedočanstvo da je to što je radio Zoran duboko zaoralo tu brazdu u Ateljeu 212, zapravo toliko duboko da će to zauvek da se oseća u Zoranovom pozorištu", naglasio je Ilić.

Dani Zorana Radmilovića biće nastavljeni večeras nastupom Narodnog pozorišta "Ivan Vazov" iz Sofije sa predstavom "Krivac" Dimitra Dimova.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 18. okt 2018, 10:35) - anonymna GR [neregistrovani]

Komsije

Bas se radujem, njega sam pratila u seriji Komsije, i veoma mi se svideo kako glumi i prica :)) Braaaavoooooo!!!!!