"Ženidba" za 70 godina Narodnog pozorište "Priština"

Narodno pozorište "Priština" sa sedištem u Gračanici, premijerom Gogoljeve "Ženidbe" u režiji Milana Karadžića, obeležiće 70 godina postojanja. Nekoliko puta je od 1999. menjalo adresu. Prelaskom iz Severne Mitrovice decembra 2014. skrasilo se u Gračanici – opštini sa većinskim srpskim življem.

Ustanova kulture koja u specifičnim okolnostima uspešno radi i van matične scene već 19 pozorišnih sezona, ponela je i ime putujućeg pozorišta. O scenskim nastupima dramskog ansambla brine inspicijent, kome reditelj predaje predstavu. Radmila Jović je to radila 40 godina.

"Susret sa dobrim, pismenim ljudima – rediteljima, scenografima, divnim glumcima. Više puta je radio Aca Kovačević, vrsni reditelj, Ljuba Milošević, Nikola Vavić", rekla je Radmila Jović.

Većina premijera ostvarena je u Prištini, gde je ovo pozorište 1948. počelo sa radom.

Do dolaska dolaska misije Ujedinjenih nacija 1999. u Prištini je postojalo pozorište sa natpisom "Teatri kraionor populor" ili "Pokrajinsko narodno pozorište".

U tom pozorištu radila su tri ansambla – ansambl Srpske drame, Albanske drame i Baleta.

Ansambl Srpske drame tih godina ostao je upamćen po istoimenoj predstavi Siniše Kovačevića u režiji Nebojše Bradića.

Od juna 1999. počinje drama ovog pozorišta koje se seli i sada kontinuitet 70 godina rada nastavlja u pozorištu u Gračanici.

"Mi svoju misiju obavljamo na jedan dobar i kvalitetan način. Zbog specifičnosti uslova mi nismo u prilici da budemo pozorište koje samo u jednom mestu izvodi predstave. Povremeno idemo u gostovanja, zbog malog broja publike i zbog raštrkanosti tih srpskih sredina, svaku našu predstavu igramo u drugom mestu na Kosovu i Metohiji", kaže Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta "Priština".

Kada u teatru kažu "Na njemu daske život znače", zna se da misle na glumca Igora Damnjanovića, koji je, kaže, odrastao u pozorištu.

"Moja majka je Ankica Milenković, prvakinja pozorišta trenutno u penziji. To znači da sam nekih 45 godina u pozorištu", kaže Igor i dodaje da je ostvario preko četrdeset uloga.

Narodno pozorište "Priština" gostovalo je i u gradovima širom Srbije a nedovno i u Berlinu.

broj komentara 0 pošalji komentar