"Čigra" se po treći put zavrtela u Požegi

Festival slikovnica, jedinstven u Srbiji, održava se treći put u Požegi, u okviru obeležavanja Dečije nedelje. Radionice, predavanja, a od ove godine i konkurs za najbolju slikovnicu "Čigra" potvrđuju da i pored ogromne i šarolike ponude u digitalnom svetu i dalje postoji interesovanje za ovu književnu formu.

"Čigra" se po treći put zavrtela u Požegi, festival slikovnica koji povezuje pisce, ilustratore, bibliotekare, ali prvenstveno čitaoce. Za najmlađe, ovogodišnji izazov bila je potraga za slikovnicama.

Srednjoškolci su otkrili da takve knjige nisu namenjene samo najmlađima.

"Nakon ovako fenomenalnog predavanja i prikaza svih ovih slika, zaista sam malo više razmislila o tome, pa možda čak i jesu za starije", rekla je Milica Jeveričić, učenica Gimnazije "Sveti Sava".

Učenik Boriša Vajović kaže da te slike pokazuju neku harmoniju "koju možemo da dobijemo kada se udubimo u tu knjigu".

U eri kompjuterizacije ilustratori i bibliotekari smatraju da nema bojazni za budućnost te kniževne forme.

"Mnogo mladih kolega ponovo crta rukom i kaže: želimo da radimo kao što si ti radio i stvarao. Ne želimo da koristimo kompjuter", rekao je Kvint Buholc, ilustrator iz Nemačke.

"Čak i kod novih generacija, koje zovemo Gugl generacija ili didžital nejtiv generacija, ne postoji opasnost da će da se iskoreni knjiga kao takva", rekao je Selman Trtovac, upravnik Biblioteke "Gete instituta" u Beogradu.

Festival "Čigra" pokazao je još nešto: u Srbiji nema dovoljno slikovnica, posebno onih za stariji uzrast.

"Od ove godine festival je otvorio jedan novi konkurs. Prva je godina, stiglo nam je preko trideset slikovnica i odabrali smo tri najbolje, koje su ponele epitet dobra slikovnica", kaže Danijela Skoković, organizatorka festivala "Čigra".

Ovogodišnji pobednici imaće priliku da svoje slikovnice predstave na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, a sa takvom praksom će se nastaviti i narednih godina.

broj komentara 0 pošalji komentar