"Vrat od stakla" premijerno u JDP-u

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu premijerno se izvodi predstava "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića. Komad Biljane Srbljanović odvija se u beogradskom stanu u kojem žive tri generacije žena, čije su sudbine isprepletane sa sudbinom zemlje u kojoj žive.

Heroine-gubitnice, revolucionarke iz šezdesetih i devedesetih, psihički nestabilne i istinski nesrećne, i njihovi muškarci, slabići i cinkaroši junaci su komada Biljane Srbljanović. Pokušavaju da im bude bolje, a ne ide. Ko je kriv? Više i nije bitno. "Vrat od stakla" uzdrmava do srži.

Reditelj Jagoš Marković ističe da ljudi tu ne dolaze da vide koliko košta struja ili da je vlast loša. "Ne, sigurno. Hoću da čovek bude u prvom planu. Duša, bol, naše nade, naša vera u dobro, pravdu, revoluciju i naša nevera u to, naša apatija", navodi Marković.

Rečenica je duhovita, sirova i surova. Režija – punokrvna. Takvi su i glumci, istiniti, tačni: Seka Sablić, Anita Mančić, Vesna Trivalić, Milica Gojković, Dragan Mićanović, Irfan Mensur.

Seka Sablić ocenjuje da to nije politička već bolna društvena priča. "Ja uopšte više politiku ne priznajem kao politiku. Politika je naš život i sudbina", kaže Sablićeva.

"Vrat od stakla" je od onih važnih predstava u srpskom teatru. Biće lajkova, retvitova, smeha i suza. Prve su bile Vesnine posle pretpremijere. Sedamnaest godina je nije bilo na sceni, a publika je baš voli.

broj komentara 0 pošalji komentar