Garderober od mnogo valera

Sećanje reditelja Miška Milojevića na poslednju ulogu Predraga Ejdusa u RTS-ovom serijalu "Narodno pozorište u 10 činova".

Sticajem okolnosti, sa Predragom Pecom Ejdusom sam tokom svog rediteljskog rada često sarađivao, mada to nije bio samo puki sticaj okolnosti, jer kao što svaki reditelj ima svoje "omiljene glumce", u mom slučaju, Peca Ejdus je bio jedan od njih.

Bilo je tu i velikih i malih uloga, ali se nikad nije desilo da je odbio saradnju. Verovao sam u njega, a očigledno je negde i on meni verovao. Vrhunac te saradnje je bio TV film "Talog" po scenariju Vladimira Đurđevića i motivima priče Veljka Petrovića u kojem je Peca zbilja maestralno odigrao tragičnu ulogu slabovidog starca Andrije Miloševa.

Kad smo počeli da pripremamo seriju "Narodno pozorište u 10 činova", posvećenu obeležavanju 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu, bio sam sasvim uveren da će u nekoj epizodi biti i uloge za Predraga Ejdusa.

Autor serije Nebojša Bradić i ja, kao reditelj, nismo želeli da se tokom ove serije ponavljaju glumci, ali desilo se da je Predrag Ejdus bio jedini koji je igrao u dve epizode.

U epizodi "Tajna večera" igrao je zapravo sebe, bivšeg upravnika Narodnog pozorišta, a u poslednjoj epizodi ove serije pod nazivom "Garderoberka" jedan od likova je i Glumac koji igra Sera, čuveni lik još čuvenije drame Ronalda Harvuda "Garderober".

Nije bilo nikakve dileme – to je bila uloga kao stvorena za Predraga Ejdusa. Poslao sam mu scenario i još istog dana mi se javio da sa radošću prihvata ulogu.

Radovali smo se i svi mi u ekipi, kao i njegovi partneri Branislav Zeremski i Aleksandra Nikolić, jer smo iz iskustva znali da će rad sa Pecom biti inspirativan, vrhunski profesionalan i izmaštan do svakog detalja.

Istovremeno, svi smo znali i to da se Peca dugo bori sa nizom zdravstvenih problema, ali je bilo zadivljujuće kako ih on prevazilazi, kako ih anulira svojom fantastičnom energijom, posvećenošću i željom da glumi do poslednjeg trenutka.

Peca je bio zahtevan glumac. Očekivao je uvek od reditelja preciznu indikaciju, a onda je bez mnogo priče umeo da tu početnu ideju nadgradi i svoj lik ostvari sa puno valera, i puno detalja koji su, kad je televizija u pitanju, bili tako dragoceni u njegovim krupnim planovima.

Kad smo se dogovarali i pripremali ovaj projekat, pričao mi je da je uvek želeo da igra ulogu Sera u Harvudovom komadu, da je čak bio u dogovorima sa Jagošem Markovićem da rade tu predstavu, ali do realizacije nikada nije došlo.

Iako je uloga Glumca koji igra Sera u ovom scenariju samo naznaka Harvudovog lika i u potpuno u drugoj funkciji nego u "Garderoberu", Peca je studiozno pristupio građenju ovog lika, a sam tok snimanja je protekao lako, sa radošću, dok su pauze bile, kao i uvek kad je Peca prisutan, ispunjene duhovitim i britkim anegdotama iz njegove glumačke karijere.

Pecine scene smo snimali 16. i 17. jula ove godine, a kad smo završili snimanje, pozdravili smo se kao i uvek – "hvala ti, bilo je sjajno, vidimo se uskoro na nekom novom projektu".

Iako sam znao da je teško bolestan, te reči nisu bile nikakva kurtoazija. Bio sam potpuno uveren da će se Peca po ko zna koji put povratiti i zaigrati punom snagom.

Nažalost, uloga Glumca koji igra Sera bila je poslednja uloga Predraga Ejdusa. Čuli smo se posle tog snimanja još jedanput, sredinom avgusta. I to je bilo sve.

Napomena: Miško Milojević je reditelj poslednje Ejdusove uloge na RTS-u

broj komentara 0 pošalji komentar