Izložba "Ratni foto-reporter Rista Marjanović" u Galeriji RTS-a

U organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, u Galeriji RTS-a otvorena je tematska izložba "Ratni foto-reporter Rista Marjanović". Tema izložbe, autora Milojka Gordića i Snežane Negovanović, jesu događaji iz Prvog svetskog rata.

Prvi zvanični srpski foto-reporter Rista Marjanović za snimke događaja i ličnosti iz Prvog svetskog rata od strane strukovnog udruženja 1965. godine dobio je titulu "ekselencija fotografije".

U fokusu izložbe u Galeriji RTS-a je period od 1914. do 1918. godine. U Marjanovićevoj obimnoj Zbirci foto-negativa oko 500 su snimci Velikog rata.

"Ono što je najznačajnije mislim da je on voleo svoj narod, pre svega, i to smo i želeli ovom izložbom da predstavimo, samim izborom reprezentativne fotografije vezano za kataloge, za naslovne strane, da je to u stvari priča o ljudima koji se posle tri godine vraćaju kući", ističe Snežana Negovanović, autorka izložbe.

Pred kraj života Rista Marjanović je hronološki i tematski razvrstao svoje snimke. U saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada kataloški ih i obradio. Unuka ga se seća kao čoveka koji je voleo da priča o svojim fotografijama.

"Svaki put bi otplakao kada bi video svoje Mačvanke ili Vezirov most, ali ja tada kao malo dete nisam shvatala celu priču niti celu pozadinu događaja koji su se tada dešavali koje je on uspeo da ovekoveči", navodi Zorana Marjanović, unuka Riste Marjanovića.

Zbirka foto-negativa Riste Marjanovića od 1958. zaštićeno je spomeničko blago. Zabeleženi trenuci najvažnijih ratnih događaja u Srbiji na početku 20. veka, ostali su srpske ikone stradanja.

Izložba "Ratni foto-reporter Rista Marjanović" otvorena je u Galeriji RTS-a do 28. oktobra.

broj komentara 0 pošalji komentar