Knjiga o sevdalinki, pesmi zbog koje duša zatreperi

U klubu knjižari "Službenog glasnika" predstavljena je knjiga "U ĐUL BAŠTI" - Sevdalinka kao nematerijalno kulturno nasleđe. O tim biserima "duhovnog i duševnog" stvaralaštva delo je napisala Emsura Hamzić.

"Sevdalinka je ono kad moj babo pjeva i - plače". To je njena najbolja neformalna odrednica. Dao ju je jedan dečak, a zabeležena je u ovoj knjizi.

Rođena je u Bosni, ušla u zajedničko kulturno nasleđe našeg prostora, dobila moderne oblike. Retki mogu da je otpevaju ali je mnogi pevuše.

"Može i da se pevuši, naravno. Pre neki dan sam pročitala da jedna devojka koja je bila na Džez festivalu u Nišu kaže da je suštinu sevdalinke ‘uhvatila‘ u vazduhu kad džezeri i rokeri raspremaju instrumente pevaju ‘Šano dušo, Šano mori‘", objašnjava Emsura Hamzić.

Autorka u knjizi kreće od definicija sevdalinke zabeleženih u enciklopedijama, rečnicima, leksikonima, gde je opisana kao gradska, ljubavna, lirska narodna pesma. Potom podseća na njene slavne izvođače i 100 najlepših sevdalinki.

"Ova knjiga je zbir dobrih i vrednih razmišljanja o sevdalinkama, s tim što sam ja ponešto, čini mi se, uspela da dodam, delić svog iskustva i ljubavi prema njima", napominje Emsura Hamzić.

"Ako je samo jedno uho čuje, ako samo jedna duša zatreperi, trud nije bio uzaludan", zapisala je autorka.

broj komentara 0 pošalji komentar