Grčko-srpska predstava pred novosadskom publikom

Predstava "Pluto" u režiji Nikite Milivojevića imala je prvo beogradsku, a zatim i novosadsku premijeru. Aristofanova komedija je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i atinskog Nacionalnog teatra.

Reditelj koji živi između Beograda i Atine spojio je nacionalne teatre, postavio Aristofana, doprineo da se prvi put sa scene stare dve i po hiljada godina čuje srpski jezik i sasvim dobro savladao grčki.

"Verovatno najviše puta ponavljam – perimene, perimene... Perimene je čekaj. Grčki jezik je mnogo brži i onda to ide", kaže Nikita Milivojević.

Za glumca Vasilisa, Srbi i Grci su dva bratska naroda.

"Da ne postoji ta jezička barijera, osećali bismo se kao da smo svi Srbi, ili da smo svi Grci, jedino što ste vi malo viši od nas. Pluto je bog novca koji mi pokušavamo da dobijemo od velikih sila, jer mislimo da bogatstvo donosi sreću. Sreća se traži u odnosu sa drugim ljudima", kaže Karalambopulos.

"To je ta priča da je Pluto bog novca, očigledno slep kada ovako deli bogatstvo, a deli ga već dve i po hiljade godina tako. I dalje je to zabavno i gorko na neki način. Trudili smo se da ipak dodirne i grčku krizu, jer bilo bi neprirodno ne progovoriti na temu novca u ovom trenutku u Grčkoj", navodi Milivojević.

Političke prilike u Atini inspirisale su Aristofana da napiše komad, a činjenica da oko sto ljudi drži bogatstvo ovog sveta, Nikitu Milivojevića da ga režira. Jedno je jasno: Balkan i Pluto ne vole se mnogo.

broj komentara 0 pošalji komentar