''Balkanski špijun'' u Narodnom pozorištu, Ljubomir Bandović novi Ilija Čvorović

Ilija Čvorović, čuveni junak komada "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, od ponedeljka živi u Narodnom pozorištu u Beogradu. Premijerno će biti izvedena predstava u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Iliju Čvorovića, kome je na filmu život udahnuo Bata Stojković, sada tumači Ljubomir Bandović.

Lično iskustvo sa inspektorom i "brigom" službe za eventualne neprijatnosti u Americi, podstakli su Dušana Kovačevića da razmišlja kako bi se u toj situaciji ponašao neko ko oseća krivicu ili ima dosije, zatim da napiše "Balkanskog špijuna" i oživi Iliju Čvorovića koji, da bi dokazao da je lojalan, počinje da radi i ono što ne treba.

Ilija Čvorović više nije staljinista, već naš savremenik.

"Nekako se ispostavi da se film na kraju podsmeva Iliji, malo je on kratke pameti. Ovde smo pokušali da to izbegnemo i da napravimo čoveka kome su vezane ruke da učini bilo šta dobro, a on je ubeđen da čini nešto dobro", kaže glumac Ljubomir Bandović.

"Preko njegove duše, preko njegovog životnog iskustva prošli su svi poremećaji, istorijski trenuci, naših prethodnih 30 godina. On je čovek koji živi u sredini koja je nedvosmisleno ispunjena stvaranjem društvene paranoje", kaže rediteljka Tatjana Mandić Rigonat.

Originalna drama iz 1983. uz izvesna dramaturška pomeranja ostavlja utisak da je drama pisana danas. Novina je i da je Đura Čvorović - žena.

"Nije nikakva travestija u pitanju, nije nikakva obmana, u pitanju su brat i sestra blizanci. Ja to vidim kao jednu kreativnost i jedan prostor za maštu koja je ostvarena", kaže glumica Dušanka Stojanović Glid.

Kamere RTS-a zabeležile su i dolazak pisca na probu, u slici. Reči ostavlja za kasnije. Posle premijere.

broj komentara 0 pošalji komentar