Horske svečanosti u Negotinu po 53. put

U Negotinu su u toku 53. "Mokranjčevi dani". Okosnica programa sedmodnevnog festivala je horsko pevanje uz brojne kamerne i simfonijske koncerte, pozorišne predstave, izložbe, promocije knjiga, radionice i tribine.

Ceremonija svečanog otvaranja počela je tradicionalno, podizanjem festivalske zastave i polaganjem cveća na spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. U dvorištu njegove rodne kuće, adaptirane u muzej i muzički centar, besedilo se kompozitoru u čast.

"Mokranjac je bio jedan od onih Srba koji ne čekaju da se stvari same dogode i kojima niko ne smeta i ne stoji na putu. Bio je inteligentan, uporan da pronađe načine kako bi u svom vremenu postojao i stvarao", kaže Aja Jung, besednica.

Početak festivala obeležila je i pesma. Zajedničko izvođenje Mokranjčeve šeste rukoveti, natpevavanja horova učesnika programa i grada domaćina.

"Mi imamo ove godine praktično internacionalno natpevavanje. Svi dolaze u Srbiju sa jednom Mokranjčevom kompozicijom. Mi se nadamo da će je oni zadržati na repertoaru, i da će posle nje poželeti da otkriju celog Mokranjca. To je u stvari misija natpevavanja", kaže prof. dr Sanja Marinković, selektor "Mokranjčevih dana".

Za prestižnu nagradu statuetu Stevana Mokranjca i samostalni koncert na sledećem festivalu, natpevavali su se renomirani horovi iz Slovenije, Albanije, Bugarske i Srbije.

Slogan "Osu se nebo zvezdama", po stihu iz Druge rukoveti, uklapa se u koncept ovogodišnjeg festivala koji se okreće i ka drugim umetničkim oblastima. U Domu Kulture otvorena je izložba slika Miloša Šobajića iz kolekcije galerije "Radionica duše". 

broj komentara 0 pošalji komentar