Brnabić: Za Srbiju je budućnost kreativna

U Muzeju grada Beograda otvorena je jedna od najznačajnijih izložbi iz oblasti savremene vizuelne umetnosti u Srbiji – 57. Oktobarski salon.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je izložbu i rekla da je prezadovoljna postavkom, ocenjujući da je ovo jedan od najvažnijih događaja za umetničku scenu u Srbiji i šire.

"Ovo pokazuje lice Srbije koje treba da se pokaže u svetu i drago mi je što su među 72 umetnika na Oktobarkom salonu u Beogradu umetnici iz celog sveta, sa svih kontinenata i veliki broj naših umetnika", napomenula je Brnabićeva za RTS.

Prema njenim rečima, ovo je jedan od događaja za koje će Vlada Srbije uvek da nađe vremena i energije, zato što to jeste imidž Srbije koji želimo da pokažemo.

Upitana šta je zapisala na drvetu, kojim se na Salonu predstavila jedna od najintrigantnijih umetnica u svetu Joko Ono, Brnabićeva je rekla: "Napisala sam da se ponosim Beogradom, Srbijom i da je za Srbiju budućnost kreativna".

U Muzeju grada Beograda u narednih šest sedmica, pod sloganom "Čudo kakofonije", svoja dela u pet prostora predstaviće 72 umetnika iz celog sveta.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić podsetila je da je prethodni Oktobarski salon imao 17.000 posetilaca i dodala da sada očekuju mnogo veću posećenost.

Kako je navela, ovaj Oktobarski salon obećava da bude jedan od najboljih do sada, dodajući da se strategija kulture Beograda mnogo promenila.

Vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Beograda Gordana Goncić rekla je da je za njih priprema Oktobarskog salona bilo "čudesno putovanje" i da su im umetnički direktori i kustosi Danijel i Gunar Kvaran podarili novi pogled na svet umetnosti.

Ona je navela i da je Oktobarski salon u Beograd ove godine doveo sve savremene vizuelne umetnosti u svoj njihovoj raznovrsnosti i različitosti, a da je "kakofonična struktura izložbe premostila nacionalne, rasne, rodne, generacijske, klasne i sve druge kategorije". 

Gunar Kvaran je objasnio da je koncept Oktobarskog salona zasnovan na raznovrsnosti i da odražava svetski trend - da više ne postoji dominantnan model ili pokret u umetnosti. 

Kako je objasnio, u svetu više ne postoji jedan umetnički centar, već mnoštvo u svim zemljama i na svim kontinentima i Oktobarski salon treba upravo da prikaže taj diverzitet umetničkog sveta.

Glumica Marija Karan za promociju savremene vizuelne umetnosti, otvorila je Oktobarski salon sa željom da Beograd uvek sija kao večeras.

Tom Saks je u okviru svog performansa lansirao rakete u nebo Beograda, čime j Beograd lansirao među zvezde i postavio ga na sam vrh sveta, rekla je Karan i poželela da Beograd uveka sija kao što je to večeras.

broj komentara 0 pošalji komentar