Otvorena izložba posvećena kulturnom nasleđu

U foajeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta otvorena je izložba "Evropska godina kulturnog nasleđa - Pozdrav iz Srbije", koja je priređena kao deo pratećeg programa 52. Bitefa.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici otvorio je izložbu i primetio da sa završetkom leta, u Beogradu počinje bogata kulturna sezona i to sa Bitef festivalom koji je od svog osnivanja bio inovativan i snažan kritički glas.

Naveo je da slogan 52. Bitefa "Svet bez ljudi" i vizuelni identitet deluju malo zastrašujuće, ali da on to doživljava kao poziv koji upućuju umetnici da se krene u akciju, da se dela i preuzima odgovornost i to je, dodao je, izazov koji Evropska unija prihvata.

Izrazio je zadovoljstvo što su odlučili da podrže inovativan i kvalitetan festival kakav je Bitef, ali isto tako EU pomaže očuvanje i obnovu vrednog kulturnog nasleđa Srbije i Evrope, o čemu svedoči i večeras otvorena izložba.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica rekao je da podrška EU festivalu, čiji je ovogodišnji program fokusiran na teme kao što su – rasizam, ksenofobija, uspon desnice, populizam, pokazatelj da Evropska unija podržava dijalog i kritičku kulturu koja pokreće pitanja.

Pre svečanog otvaranja ovogodišnjeg festivala i izvođenja predstave "Svita br. 3 Evropa" Žorisa Lakosta, posetioci su imali priliku da pogledaju fotografije arheoloških lokaliteta i spomenika kulture u Srbiji čije je očuvanje i/ili obnovu podržala Evropska unija, poput Sinagoge u Subotici, tvrđava u Baču i Pirotu, Feliks Romulijane u Zaječaru...

Drugi dan festivala označen je kao EU dan na Bitefu, pa je ranije u EU info centru održana debata "Izazovi savremene demokratije" na kojoj su o temama kojima se Bitef bavi, razgovarali Medenica, šefica Unesko katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić, filozof i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Dragoljub Mićunović i Žoris Lakost.

broj komentara 0 pošalji komentar