Predstava o apsolutnom zlu na otvaranju Bitefa

Sinoć je prologom, predstavom "Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum" u režiji Dragana Živadinova počeo 52. Bitef. Predstava je o Odilu Globočniku, Slovencu koji je bio u samom vrhu hijerarhije nemačkog nacističkog ustrojstva.

Odilo Globočnik mračna je figura slovenačke istorije, jedan od onih ljudi od najvećeg Hitlerovog poverenja, a kojeg se danas u Sloveniji gotovo niko ne seća.

Namera autora je da se svojevrsnim ritualnim ubijanjem njegovog imena, svet oslobodi nacizma i fašizma, a svakako ne zaboravi ko je bio Globočnik.

"Čoveka koji je izmislio koncentracione logore za uništavanje, gasne komore. Sam se hvalio da je ubio dva miliona ljudi. To je predstava ni o politici, ni o političkom biću, ni o levim ni o desnim, već predstava o apsolutnom zlu", kaže reditelj Dragan Živadinov.

Dragan Živadinov je umetnik zanimljive biografije. Između ostalog je osnivač retrogradizma u pozorištu i suosnivač Kulturnog centra evropskih svemirskih tehnologija.

U kosmonautskom centru "Jurij Gagarin" radi 22 godine i kandidat je za kosmonauta. 

"Ruska kosmonautska agencija je otvorila prostor za razvojnu umetnost, prostor za to, da konačno mi umetnici istražujemo bitne stvari. U mom slučaju, pozorište u bestežinskom prostoru", navodi Živadinov.

Na 52. Bitefu, večeras je francuska predstava "Svita broj 3 Evropa" koja oslikava stanje u zemljama Evropske unije, kada je reč o poštovanju osnovnih vrednosti.

broj komentara 0 pošalji komentar