Srpska duhovna muzika i sećanje na primirje u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 100 godina primirja u Prvom Svetskom ratu večeras je na platou ispred Hrama Svetog Save održan koncert "Otadžbina u srcu - veče srpske i svetske duhovne i evergrin muzike", a prisutnima se obratio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Koncert je organizovalo Udruženje "U ime živih", koje je sa svojim horom i orkestrom "Knjaz Miloš" izvelo odabrani umetnički program, u susret predstojećoj turneji u centrima evropske kulture i srpske dijaspore u Švajcarskoj i Italiji.

"Jedinstvo, koje nam je danas preko potrebno oko očuvanja naših državnih interesa, možemo da ostvarimo samo negovanjem onih vrednosti koje su nas kroz vekove očuvale kao narod. A to su naša tradicija, kultura i duhovnost", rekao je ministar Nenad Popović.

Istakao je da je danas, kao i uvek kroz našu istoriju, očuvanje nacionalnog identiteta neodvojivo povezano sa očuvanjem naše kulture i tradicije.

Ogroman doprinos očuvanju našeg identiteta dala je Srpska pravoslavna crkva, rekao je Popović i dodao da smo sada u prilici da i kao država pomognemo, ne samo očuvanju našeg identiteta, već i boljoj komunikaciji naše mnogobrojne dijaspore sa maticom, kao i uspostavljanju dobre saradnje sa vladama država u kojima je naša dijaspora brojna.

"Ali, potrebno je naglasiti da bez pomoći nama prijateljskih država, kao što je Rusija, naša pozicija u svetu ne bi bila onakva kakva je danas", rekao je Popović i dodao da smo, zahvaljujući podršci Rusije i predsednika Vladimira Putina, danas u mogućnosti da se i naš glas čuje i uvaži u svetu.

U mogućnosti smo, kaže Popović, da pomognemo našem narodu ne samo u dijaspori, već i u regionu, gde je on najugroženiji.

"Rusija je i naš najveći zaštitnik po pitanju Kosova. Naš narod na Kosovu ima samo dve adrese na koje može da se obrati, a to su Beograd i Moskva. I ma koliko da je teška situacija u kojoj se trenutno nalaze Srbi na Kosovu, obećavam vam da neće izostati podrška bratske Rusije", rekao je Popović.

Kako je istakao, naša tradicija i istorija su bogate i na njoj nam mogu pozavideti i mnogi veliki narodi.

Naveo je da Udruženje "U ime živih" na najbolji način afirmiše sponu naše kulture, tradicije, crkve i države, i dijaspore i otadžbine, u savremenom svetu.

"Ovi mladi, obrazovani i veoma talentovani ljudi sa puno entuzijazma promovišu Srbiju u svetu na najbolji mogući način. Večerešnjim programom vratićemo se svojim izvornim vrednostima i uživati u stvaralaštvu", rekao je Popović i poželeo im uspešnu turneju, na koju polaze odmah posle završetka koncerta.

broj komentara 0 pošalji komentar