Kako se prave top liste u knjižarama?

U vreme hiperprodukcije knjiga u čitavom svetu i manjka vremena da se o njima informiše, čitaoci najčešće biraju dela koja zauzimaju vrhove top lista, a one se nalaze na najuočljivijim mestima u svim knjižarama.

Oni koji vole da čitaju šampione literarnih top lista moraju da se potrude kako bi ustanovili koje knjige i pisci to uistinu jesu, jer je u različitim knjižarama različit i poredak na listama.

"To nisu sasvim objektivne, ili pak nisu uopšte objektivne top liste, već jedan oblik marketinške strategije koju vlasnici knjižara i izdavači koriste da promovišu svoje naslove", objašnjava profesor Filološkog fakulteta Aleksandar Jerkov.

Bilo da ih smatraju manje ili više objektivnim, svi su saglasni da je važno imati u vidu da liste nastaju na osnovu podataka o prodaji u knjižarama čiji su vlasnici izdavačke kuće.

"Kao najveća izdavačka kuća u zemlji s najvećim brojem knjižara u svom lancu, naša top lista je vrlo relevantna zato što su knjige dostupne najvećem broju građana u celoj zemlji", ističe pi-ar "Lagune" Tanja Vučković.

Urednica "Geopoetike" Jasna Novakov ističe da to zaista onda i jesu najčitanije knjige.

"Ako su u pitanju najveće izdavačke kuće, koje imaju najveći broj naslova i ujedno plasiraju svoju najčitaniju knjigu u svojoj knjižari, onda to i jeste najčitanija knjiga u Srbiji, ma koliko nam je ponekad teško da to prihvatimo", rekla je Jasna Novakov.

A, kada izdavač nema svoju knjižaru, top listu ima samo na svom sajtu, kaže urednica "Geopoetike".

"Ta top lista se formira na osnovu prodaje, ali prodaje u drugim knjižarama", objašnjava Jasna Novakov.

Tako su top liste knjiga, umesto da budu samo pokazatelj prodaje često postanu i njen podsticaj. Jer odrednice, kao što su prva, najbolja, najčitanija, dobro dođu propagandi.

"Ja se zalažem za to da se napravi razlika između kritičkog mišljenja, informisanja javnosti, i pi-ar strategije i marketinga", rekao je profesor Jerkov.

To podrazumeva i postojanje službe koja bi pratila podatke o prodaji i obaveštavala javnost. Takva je praksa poznata u svetu.

broj komentara 0 pošalji komentar