Veliki infrastrukturni radovi na Muzeju 25. maj

U proteklih godinu dana u Srbiji su, nakon rekonstrukcije otvorena tri muzeja: Galerija Matice srpske, Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej. Otvoren je i Muzej u Mladenovcu. Centralni objekat Muzeja Jugoslavije, Muzej 25. maj, je u fazi obnove.

Završena je rekonstrukcija i adaptacija Muzeja Mladenovca, zatvorenog pre deset godina. Zdanje je kompletno obnovljeno, zamenjene su instalacije, krovna konstrukcija, fasada.

Muzej Mladenovca je, kao i još 11 institucija, u sastavu Muzeja grada Beograda. U Muzeju vredno rade na sanaciji objekata koji su njegov deo.

"Sledeće, resavska velika priča veoma značajna za Muzej grada Beograda. Ovo sa resavskom jako brzo ide, imamo veliku podršku i grada i Ministarstva kulture tako da ćemo uspeti da, i brže nego što smo se nadali, tih 14.000 metara kvadratnih postane jedan sjajan zavičajni muzej naše prestonice", rekla je direktorka Muzeja grada Tatjana Korićanac.

Istorijsko nasleđe baštini Muzej Jugoslavije. Nakon obnove Starog muzeja, od decembra 2017. traje obnova centralne zgrade – Muzeja 25. maj.

Završava se novi ulazni punkt u kompleks muzeja – centar za posetioce sa suvenirnicom i kafeom. Ovo su prvi veliki infrastrukturni radovi od izgradnje zgrade 1962. godine.

"Trenutno su završeni termotehnički radovi i deo elektroradova i sada čekamo sredstva kako bismo uradili završne radove. Iskreno se nadamo da ćemo uspeti da ga osposobimo za 1. decembar kada obeležavamo sto godina Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", istakla je direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević.

Koncepcija nove faze stalne postavke Muzeja Jugoslavije je pripremljena. Videćemo je u prvoj polovini 2019. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar