Arhivska građa Topličkog okruga napokon na policama

Istorijski arhiv Prokuplja, koji baštini dokumenta starija od jednog veka iz sve četiri opštine Topličkog okruga, uz pomoć sredstava koje je obezbedilo Ministarstvo kulture, adekvatno je uredio prostor. Tako će se dve i po hiljade metara arhivske građe, koja je osam puta seljena, umesto na podu, napokon naći na policama.

Matična knjiga rođenih crkve u Velikoj Plani, u koju su upisani svi rođeni u periodu od 1879. do 1894. godine, najstarija je knjiga koja se čuva u Istorijskom arhivu Toplice. Najstariji dokument je iz doba Turaka, tačnije 1864. godine.

"To je tapija koja je poklonjena od fizičkog lica iz sela Merovca, gde je njegov predak kupio imanje od tadašnjeg vlasnika koji je bio Turčin i to pre nego što je došlo do oslobođenja ovih krajeva od Turaka", kaže Milan Stojanović, direktor Istorijskog arhiva Toplice.

Većina dokumenata je iz druge polovine 20. veka i dostupna je na uvid javnosti. Građani najčešće traže dokumentaciju koja se odnosi na restituciju ili povezivanje radnog staža, ali i tragaju za svojim korenima.

"Ljudi se interesuju za poreklo svoje imovine, kao i samo poreklo svojih porodica, i odakle su naseljeni i doseljeni u Toplici", kaže Goran Zlatković, arhivski pomoćnik.

Arhiv je osnovan pre 80 godina i od tada je više puta seljen zbog neadekvatnih uslova. U poslednjih pet godina uloženo je skoro 12 miliona kako bi se uredio prostor, a arhivska građa podigla sa poda. Samo ove godine, Ministarstvo kulture izdvojilo je šest miliona dinara.

"Konkretno dva projekta iz oblasti kulturnog nasleđa i to po 500.000 za nabavku metalnih polica i arhivskih kutija i sa pet miliona kroz projekat 'Gradovi u fokusu' za sanaciju krova", navodi direktor Stojanović.

Svih 550 fondova i oko dve i po hiljade metara arhivske građe biće složeno na novim policama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 30. avg 2018, 12:29)
arhivist [neregistrovani]

arhiv

Sta ce knjiga iz Velike Plane u Prokuplju?