"Ja, Aleksija", najbolje neobjavljeno štivo posvećeno tinejdžerima

S namerom da motiviše decu od 11 do 14 godina da čitaju, da podrži nastavnike srpskog jezika, ali i izdavaštvo za mlade, Izdavačka kuća "Klet" je prošle godine raspisala konkurs za najbolje neobjavljeno štivo posvećeno tinejdžerima. Tako je počeo Čitalački maraton, akcija koju je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najuspelije rukopise odabrao je stručni žiri, a potom su ih čitali nastavnici srpskog jezika i književnosti. Izabrali su pet romana koji su objavljeni u prvom kolu edicije Čitalački maraton.

Ta dela su bila tema radionica u čitalačkim klubovima u osnovnim školama širom Srbije, a učenici su za najbolje delo proglasili roman "Ja, Aleksija" autorke Branke Trifunović. Ukusi đaka i njihovih nastavnika su se podudarili u prva dva naslova.

"Aleksija je potpuno autentična, sva je od tih anegdotskih osvrta na moju svakodnevicu, svakodnevicu mojih đaka, moje detinjstvo", smatra autorka romana "Ja, Aleksija" Branka Trifunović.

Anđela Drobnjak kaže da je ova knjiga bila najbolja zato što je namenjena tinejdžerskom uzrastu.

"Pomaže nam da se iz nekih događaja izvučemo i da znamo kako da reagujemo na te situacije", objašnjava Anđela Drobnjak. 

Učenica OŠ "Knjeginja Milica" sa Novog Beograda Ema Sremčević ističe da joj se roman "Ja, Aleksija" svideo jer je jezik na kojem je napisan, jezik današnje dece.

"Veoma sam je lako pročitala, za dva, tri dana", kaže Sremčevićeva. 

Rukopisi su stizali pod šifrom, a po broju i kvalitetu prevazišli su očekivanja žirija. 

"To je pokazalo ne samo da je Čitalački maraton uspešan, nego je i srušilo dva dominantna društvena stereotipa, jedan je da deca ne čitaju i drugi je da se uslovno rečeno pismenost ne isplati", objašnjava predsednik stručnog žirija Petar Arbutina.

Pobednički roman poklonjen je svakom članu kluba. Pobedniku konkursa pripala je nagrada od 500.000 dinara. 

"Mislim da smo uradili pravu stvar, dobili smo stvarno nove pisce, sveže pisce i pružili šansu da ih čita toliko dece", napominje direktorka izdavačke kuće "Klet" Gordana Knežević Orlić.

Na Konkurs za neobjavljeni roman, za drugo kolo edicije Čitalački maraton, stiglo je više od 400 rukopisa i žiri ih već čita.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 11. jul 2018, 23:13) - Marija [neregistrovani]

Nagrada?

Ovo je farsa izdavaca i svi koji smo upuceni u rad sa decom znamo da je vrlo pogresno nagradjivati tek tako visokim novcanim iznosom i to za pocetne korake u nekom radu. Cak sta vise, to je veoma stetno sa pedagoskog aspekta jer je potrebno mnogo truda i odricanja da se dodje do nekog uspeha zasluzeno.