Uručena nagrada "Branko Ćopić”

U Salonu Kluba SANU svečano je uručena nagrada “Branko Ćopić “ piscima Goranu Milašinoviću i Draganu Lakićeviću.

Upravni odbor Zadužbine Branko Ćopića (predsednik Milisav Tešić, Goran Petrović, Dušan Kovačević, Nada MIlošević Đorđević i Matija Bećković) dodelio je ovo priznanje Milašinoviću za roman "Slučaj Vinča"u izdanju "Lagune" i Lakićeviću za knjigu pesama "Pesme za jednog čitaoca" u izdanju "Partenona".

O nagrađenim delima su govorili dopisni član SANU Goran Petrović i akademik Matija Bećković, a nagrađeni su uzvratili, besedama.

Petrović je, govoreći o sadržaju Milašinovićeve knjige o prvom nuklearnom udesu u Vinči gde je bio postavljen prvi nuklearni reaktor u SFRJ ocenio je da je "sam akcident, uzročnik; prikazan tako kao da se događa blizu nas, sad, ili se dogodio pre minut-dva. "

"Danas možemo da merimo gotovo sve, ali nam književnost, katkad, jedina preostaje za slučaj da moramo da izmerimo opseg ljudskosti. Istina je nekad manjak ljudskosti, ali nekada i njen vrhunac – kao u romanu " Slučaj Vinča Gorana Milašinovića", ocenio je Goran Petrović.

Zahavlivši se na "visoko cenjenoj i u velikoj meri obavezujućoj književnoj nagradu Milašinović je nagradu prepustio romanu "da se on nosi sa njenom slavom".

Ocenio je da se "neko dubokouman i dobromanmeran domišljato setio kako da se Ćopića prisećamo barem jednom godišnje kada se dodeljuje nagrada koja nosi njegovo ime" a da je u njegovom slučaju "srećna posledica nagrade što se poslednjih nedelja vratio Ćopiću".

Akademik Bećković je za laureata Lakićevića rekao da se ubraja među one pesnike "koji su Ćoipićevi sinovi", jer, kako je istakao, poseduje istu dozu optimizma kao njegov uzor.

Sa žaljenjem konstataovao da je došlo vreme da se više ceni šta se peva nego kako se peva i da to ne važi kada je Lakićević u pitanju.

" U jeziku su moć i nemoć poezije, a Lakićević je jedan od retkih vernika jezika", primetio je Bećković.

Lakićević je svoju besedu započeo Ćopićevim stihovima da bi konstaovao da za ove stihove "Na putu slavnih predaka" zapamtio u mladosti kao i druge Ćopićeve, jer to je osobina njegove poezije – da se "lako prima u sluh i da se ne zaboravlja".

"Tu prijemčivost i retoričnost poezije i njene slikovite muzike nasledio je Ćopić iz srpske usmene književnosti iz koje se rodio i na koju se umetnički nadovezao i kao pesnik i kao pripovedač, mada se u njegovom slučaju poezija i proza dodiruju i stapaj jedno u drugo", rekao je Lakićević.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jun 2018, 18:16)
Rovca [neregistrovani]

maganik@siol.net

U prave ruke.