Bogat program RTS-a i Radio Beograda u Noći muzeja

U godini u kojoj Televizija Srbije i Radio Beograd 2 obeležavaju 60 godina postojanja i aktivnog kulturnog delovanja na ovim prostorima posredstvom televizijske slike i radijske reči, RTS je za posetioce ovogodišnje Noći muzeja pripremio raznovrstan i zanimljiv program.

Izložbeni prostori u Takovskoj 10 i Hilandarskoj 2 ove godine u subotu, 19. maja, biće otvoreni za posetioce od 17 časova do ponoći sa tri tematske izložbe, muzičkim dešavanjima u studiju 6 i brojnim događajima koji prate izuzetne autorske postavke u znaku jubileja - šest decenija.

U čast jubileja šest decenija radijskog programa kulture i umetnosti Radio Beograd 2, prvi put u istoriji, program Noći muzeja u RTS-u biće dostupan svim gledaocima multimedijalne platforme RTS Planeta putem prenosa od 20.30, a obezbeđen je i direktan prenos na talasima Radio Beograda 202, kao i video-strim na zvaničnom Jutjub kanalu Radio Beograda i društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter

U Galeriji RTS-a od 18 sati posetioci će moći da čuju razgovor sa umetnikom Mikanom Aničićem, čija je izložba slika otvorena juče u Takovskoj 10. 

Za 19 i 21 sat planirano je stručno vođenje izložbe "Ivan Antić: Arhitektonično".

U Hilandarskoj 2 od 18, 20 i 22 časa biće priređena multimedijalna izložba "Biti drugi"  povodom 60 godina Radio Beograda 2.   

Zainteresovani posetioci će u Kamenoj sali i holu zgrade Radio Beograda moći da pogledaju fotografije legendarnih autora ovog programa, da čuju zvučne identifikacije, odlomke iz nezaboravnih emisija i da pogledaju arhivske snimke sa realizacije ovog programa. 

Organizovano je i stručno vođenje kroz zgradu Radio Beograda i izložbu.

Posebnu atrakciju za posetioce Noći muzeja predstavljaće vođenje kroz šestospratnu zgradu Radio Beograda, sagrađenu u modernističkom stilu prema projektu arhitekte Bogdana Nestorovića. Ta zgrada predstavlja kulturni i istorijski spomenik koji već decenijama izaziva divljenje svih poštovalaca arhitekture.

Tokom stručnog vođenja, predviđen je obilazak redakcije Radio Beograda 2, Kamene sale, fonoteke, dokumentacije i studija, u kojima su snimljene neke od najvažnijih gramofonskih ploča u istoriji srpske muzike.

Muzičko putovanje kroz vreme  

Od 21 do 23 časa na Radio Beogradu 202 biće gala veče muzičkog i filmskog putovanja kroz vreme pod nazivom "60, 70, 80. godine sa neograničenim rokom trajanja".

Kroz muzički program u Studiju 6, tokom večeri, podsetićemo posetioce Noći muzeja na nezaboravne muzičke numere i filmove, koje ćemo predstaviti kroz dvočasovni program iz Studija 6 Radio Beograda i tematsku izložbu tehničkih uređaja i opreme iz tog vremena.

Muziku tih decenija prošlog veka izvodiće: Nada Pavlović i pijanista Dušan Jovanović, Srđan Marjanović, Ljuba Ninković, Frano Lasić i Dušan Svilar.

Na nezaboravne filmske hitove iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina podsetiće nas glumac Nenad Nenadović koji je igrao u filmu "Boško Buha", reditelj Darko Bajić čiji je film "Zaboravljeni" snimljen pre tri decenije, glumac Nebojša Milovanović, jedan od likova u omiljenom "Lajanju na zvezde", kroz razgovor sa Franom Lasićem setićemo se i filma "Okupacije u 26 slika" , kao i kultnog "Balkan ekspresa" i ostvarenja "Kaži zašto me ostavi", snimljenog pre 25 godina.

Prisutni posetioci će i ove godine u Noći muzeja moći da snime svoju glasovnu poruku u studiju Radio Beograda koju će zabeležiti Tehnika Radio Beograda i sačuvati u Fonoteci Radio Beograda.

Istovremeno, svi koji budu došli moći će da se upoznaju i sa novom, digitalnom tehnikom za snimanje i isprobaju čari snimanja zvuka. 

broj komentara 0 pošalji komentar