Izložba "Dijanina deca" u Domu Vojske

U Domu Vojske otvorena je izložba "Dijanina deca", posvećena velikoj akciji spasavanja dece u Drugom svetskom ratu. Izložba je organizovana zahvaljujući saradnji Ministarstva odbrane i Radio-televizije Srbije.

Do 14. juna građani će u Domu Vojske, kroz fotografije, dnevničke beleške Dijane Budisavljević, moći da saznaju kako je spasavala svako dete pojedinačno iz Jasenovačkog logora.

"Mene je usvojila zagrebačka porodica i kod nje sam odrasla. Dugo nisam ni znala da sam bila u logoru, nego mi je školska drugarica rekla", kaže Brigita Knežević, jedna od dece koju je Dijana spasila.

"Mi smo Dijanina deca. Njeno je delo veliko do neba", rekao je Mihailo Galić.

Izložba je prilika da oni koji znaju ko je Dijana Budisavljević dopune znanje. Mlađe generacije da saznaju o njenom herojstvu.

"Vi negde njihovu priču doživljavate, proživljavate. Ovo je prilično kompleksna priča. Možda čak od svih filmova, od svih izložbi koje sam radila ovo je definitivno najkompleksnija priča zato što ona ima nekoliko nivoa. Nije to samo da je ona tu decu uspela da izvuče iz Jasenovca. Ustaše njih dalje prebacuju u Sisak, Gornju Rijeku, ona ponovo pokušava da uradi transporte, ponovo tu decu spasava", objašnjava autorka izložbe Slađana Zarić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, govoreći za RTS o značaju ove izložbe, rekao da je važno znati šta se dešavalo sa našim narodom.

"Važno je znati, jer ako budemo ćutali, kao što smo ćutali decenijama unazad, to zlo će se ponoviti. Dijana Budisavljević nije bila Srpkinja, ali je spasila 7.500 srpskih dečaka i devojčica. Ako tražimo put ka pomirenju, put Dijane Budisavljević je put ka pomirenju, a ne put Blajburga i ne put Alojzija Stepinca", kaže Vulin.

Izložba je deo projekta "Dijanina deca", u okviru kojeg će se emitovati dokumentarni film 23. maja, na Prvom programu RTS-a od 21 čas.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 17. maj 2018, 16:53)
anonymous [neregistrovani]

Dijani u cast, nama na ponos

Postoji ulica Dijane Budisavljevic ali zar ne bi bilo lepo da u nekom decijem parku napravimo spomenik da bar spomenik gleda decu dece koja su prezivela zahvaljujuci njenom velikom srcu

(sreda, 16. maj 2018, 09:13)
Nikola [neregistrovani]

Slava joj i hvala

Nazovite Juzni bulevar po Dijani ili neku veliku ulicu i podignite joj spomenik, odati pocast i slaviti dan njenog rodjenja i venac na dan smrti...Bolje njoj bulevar nego Zoranu Djindjicu i slicnim strucnjacima koje nam je zapad poslao..

(sreda, 16. maj 2018, 09:09)
anonymous [neregistrovani]

Postoji ulica Dijane Budisavljević...

... u Beogradu, na Dedinju.

(sreda, 16. maj 2018, 08:51)
Stefan [neregistrovani]

Dijanina deca

Dijana Budisavljević je bila i ostala srpkinja, srpskog roda. Slava njoj, a ne Ćirilu i Metodiju, Vatikanskim falsifikatorima istorije.

(sreda, 16. maj 2018, 08:38)
anonymous [neregistrovani]

Podici spomenik

Dijani treba podici spomenik, a i nekoj ulici dati naziv Ulica Dijane Budisavljevic.