Srpskim stručnjacima evropska nagrada za kulturno nasleđe

Jelena Todorović i Biljana Crvenković, dobitnice su nagrade Evropa Nostra 2018. godine, najuglednijeg priznanja Evropske Unije za kulturno nasleđe, objavili su Evropska komisija i Evropa Nostra, vodeća evropska mreže koja se bavi kulturnim nasleđem. 

Profesorke Todorović i Crvenoković dobile su ovu značajnu nagradu za rad na projektu "Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije" koji je trajao 12 godina. 

Nezavisni stručnjaci pregledali su ukupno 160 prijava koje su podnele organizacije i pojedinci iz 31 zemlje širom Evrope i izabrali pobednike. 

Ukupno 29 laureata iz 17 zemalja dobilo je priznanja za impresivna dostignuća u očuvanju nasleđa, istraživanju nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u oblasti nasleđa.

Jelena Todorović kaže za Tanjug da nije verovala kada su je obavestili da je dobila prestižno priznanje. 

"Bila sam svesna da je iza nas dvanaest godina velikog požrtvovanja i ogromnog rada, ali kada samo aplicirali shvatila sam ko nam je je sve konkurencija. Najveće evropske institucije i najznačajniji evropski muzeji prijavili su svoje projekte za nagradu Evropa Nostra. Pomislila sam da je bar uspeh što će naša dokumentacija sa zanimljivim sadržajem zauvek biti u Hagu i Briselu" kazala je Todorovićeva.

Kao doprinos Evropskoj godini kulturne baštine, ovogodišnje nagrade stavljaju poseban naglasak na evropske vrednosti odabranih dostignuća u polju nasleđa. Dobitnici će biti počastvovani učešćem na svečanoj dodeli nagrada 22. juna u Berlinu na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa, a svoja dostignuća predstaviće na Sajmu izvrsnosti 21. juna na "Alijans Forumu".

Todorovićeva naglašava da je žirijem rukovodio Tempor Sele jedan od najvećih stručnjaka za valorizaciju kulturnog nasleđa, ne samo u Francuskoj već u Evropi. 

"Kada sam videla ocenu žirija, shvatila sam da su oni razumeli pre svega zašto je to istraživanje bilo nama važno svih tih 12 godina. Jedan nevidljivi zanemareni i na neki način zaboravljeni deo ne samo našeg , već evropskog kulturnog nasleđa ponovo postao dostupan publici širom Evrope." kazala je Todorovićeva. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 11:30)
Берлинац [neregistrovani]

Браво!

Све честитке награђенима. Молим се Богу за што више оваквих вести.

(utorak, 15. maj 2018, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

Хвала

Честитам на пожртвованости и истрајности у раду на овако великом и значајном пројекту од немерљиве важности за нашу земљу али и за културну баштину света у целини.