Slika Pavla Simića – jedinstveni svedok istorije

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu otvorena je izložba "Majska skupština 1848. – 170 godina posle". U fokusu izložbe je remek-delo slikara Pavla Simića, slika koja je jedinstveni istorijski dokument o jednom od najznačajnijih datuma u istoriji Vojvodine, Majskoj skupštini kada je 1848. godine proglašena Srpska Vojvodina u okvirima Austrougarske.

Slika jednog od najčuvenijih srpskih slikara, Novosađanina Pavla Simića, jedini je dokument gde se može videti kako je nacionalno oduševljenje u Karlovcima izgledalo.

"To je istovremeno i istorijska kompozicija, ali i najbrojniji grupni portret koji je do tada naslikan u srpskom slikarstvu. Znamo da je on neke od tih ličnosti slikao po sećanjima, neke po postojećim portretima", objašnjava Snežana Mišić, autorka izložbe.

Slika je postavljena u Galeriji Matice srpske, uz originalno nebo koje se koristilo na Majskoj skupštini i koje je prikazno na Simićevoj slici. Posebno je zanimljivo da se čitav vek mislilo da je ova slika uništena, a u Novi Sad vraćena je tek 1976. godine.

"Ona se nalazila u Narodnom muzeju Mađarske u Budimpešti, ali se vodila kao delo Antona Jozefa Bauera, a to je bio litograf", istakla je Mišićeva.

Ove godine spojila su se tri jubileja u jednoj godini, ukazala je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

"Sa jedne strane to je dvesta godina od rođenja Pavla Simića, 170 godina od nastanka slike 'Majska skupština'  i sto godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Tako da se nama činilo da je naša dužnost da javnosti ukažemo na značaj ove slike", navela je Tijana Palkovljević Bugarski.

U Galeriji Matice srpske biće postavljena naredna tri meseca, a zatim će biti prikazana u Sremskim Karlovcima i Sentandreji.

broj komentara 0 pošalji komentar