Otvorena izložba "Prag i srpski slikari"

U Galeriji RTS-a otvorena izložba "Prag i srpski slikari" autora i reditelja istoimenog filma i monografije Nenada Ognjenovića. Dela majstora slikarstva koji su stvarali u Pragu u periodu od 1898. do 1939. godine, đaka prestižne praške Akademije likovnih umetnosti posetioci će moći da vide do 13. maja u izložbenom prostoru u Takovskoj 10.

Na izložbi su predstavljena 42 dela, većinom ulja i akvarela, mahom iz privatnih kolekcija, ali i iz Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zaječaru, Muzeja iz Smederevske palanke i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke.

Na otvaranju izložbe govorili su otpravnik poslova Češke ambasade Pavel Kobližka, reditelj i profesor emeritus Goran Marković, istoričar umetnosti Nikola Kusovac, akademski slikar koji živi u Pragu Peđa Đaković.

Prisutne je u ime Saveta za likovno stvaralaštvo RTS na početku pozdravio Nikola Mirkov.

Pavel Kobližka je govorio o tradicionalno jakim kulturnim vezama između Češke i Srbije

"Srbija i Češka se mogu pohvaliti tradicionalno bogatim vezama u raznim oblastima, uključujući kulturu, nauku i prosvetu. Pokazatelj tradicije, pored kontakata umetnika i naučnika je i sokolski pokret koji vodi poreklo iz Češke a u Srbiji traje i danas. Zahvaljujući Nenadu Ognjenoviću otkriveno nam je novo poglavlje u međusobnim odnosima Češke i Srbije na koje možemo biti ponosni", istakao je Kobližka.

Seriju "Prag i srpski slikari" gledaci RTS-a imaće mogućnost da ponovo pogledaju od 27. aprila na RTS 3 u terminu od 20 časova.

broj komentara 0 pošalji komentar