Obeležen Dan radio-drame

U Kamenoj sali Radio Beograda je obeležen Dan Radio-drame. Plakete za najuspešnija glumačka ostvarenje "Vitomir Bogić" u protekloj sezoni dobili su Ana Sofrenović i Slobodan Beštić.

Na manifestaciji, kojom se sedamnaesti put obeležava Dan radio-drame, u sećanje na čuvenog glumca Vitomira Bogića, uručene su tradicionalne godišnje nagrade Dramskog programa.

Plaketu za izuzetan doprinos radiofoniji dobio je profesor Slobodan Atanacković, kompozitor, muzički teoretičar i dugogodišnji glavni muzički urednik Radio Beograda.

Plakete za najuspešnija glumačka ostvarenja "Vitomir Bogić" u protekloj sezoni 2017/18. sjajnim kreacijama zaslužili su Ana Sofrenović za ulogu Žene u radio-drami Dimitrija Kokanova "Prizori konstruisanog odnosa", u režiji Meline Pote Koljević i Slobodan Beštić za ulogu Barbarogenija u radio-drami Ljubomira Micića "Barbarogenije decivilizator" u režiji Zorana Rangelova.

Povelja za doprinos radiofoniji uručena je dizajneru zvuka Zoranu Uzelcu, koji je svojim radom i zalaganjem doprineo da radiofonska poema "Veliki kamen" autorke Ivane Stefanović dobije prvu nagradu na prestižnom festivalu Pri Italia 2017.

Povelju za najboljeg mladog umetnika u protekloj godini pripada dramaturgu Maši Pevac.

I ove godine uručene su nagrade pobednicima najstarijeg književnog konkursa u Srbiji - Javnog anonimnog konkursa Radio Beograda za najbolju radio-dramu u kategorijama originalna radio-drama, apstraktni oblik radiofonije i dramska minijatura.

U kategoriji originalna radio-drama prva nagrada pripala je Branislavu Jankoviću, autoru drame "Dva neba".

Drugu nagradu, dobila je drama "Aprilski kašalj nad Beogradom", autora Srđana Živkovića.

U kategoriji apstraktni oblik radiofonije nagradu je dobilo delo "Poezija androida", autora Uroša Rankovića.

U kategoriji dramska minijatura nagrada je otišla u ruke Aleksandru Petroviću, za delo "Voz za Edervil".

broj komentara 0 pošalji komentar