Izložba "Govor cveća" u Univerzitetskoj biblioteci

U Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" otvorena je izložba "Govor cveća" na kojoj se u tradicionalnoj i digitalnoj formi predstavljaju komunikacijski aspekti simbolike cveća.

Izložbu koju su organizovali Univerzitetska biblioteka, Institut za botaniku i Botanička bašta "Jevremovac" Biološkog fakulteta i komapnija 4CE otvorila je dekan Filološkog fakulteta u Beograda Ljiljana Marković.

Izložbu čini postavka štampanih materijala, pretežno knjiga i periodičnih izdanja iz fonda Univerzitetske biblioteke, postavka u digitalnoj izložbenoj vitrini "Magična kutija", virtuelna izložba dostupna putem Interneta i pretraživa kolekcija digitalizovanih materijala.

Posetioci izložbe će moći da vide raritetna izdanja iz 18. i 19. veka koja su deo legata Geodena Dunđerskog, Vojislava M. Jovanovića, Joce Vujića, Slobodana J. Jovanovića, Stojana Novakovića i Isidore Sekulić.

Posebno se izdvaja luksuzno izdanje knjige "North American wild flowers" iz 1925. godine, lični poklon Univerzitetskoj biblioteci Mihajla Pupina, izdato u ograničenom broju primeraka, sa zbirkom crteža na kojima su predstavljeni najtipičniji primerci poljskog cveća u Severnoj Americi rađeni vodenim bojama i u prirodnoj veličini.

U digitalnoj izložbenoj vitrini "Magična kutija" biće prezentovan fizički i digitalni model paviljona Natalijina Ramonda, rad prof. dr Biljane Jović i Mirjane Komnenov, inspirisan cvetom vrste Ramonda nathalia Pančić et Petrović koji je simbol učešća Srbije u Prvom svetskom ratu.

Digitalni govor cveća predstavlja skup komunikacionih funkcija koje nose digitalni i hibridni digitalno-fizički objekti dostupni na različitim digitalnim platformama i alatima. Možda i najrašireniji elementi koji omogućavaju digitalni govor cveća su cvetni emotikoni, kojih ima veliki broj. 

Izložba će do kraja godine biti digitlano predstavljena u pet biblioteka u Srbiji i Makedoniji kroz mrežu hortikulturnih biblioteka Internet kluba Ljig.

broj komentara 0 pošalji komentar