U Akvileji izložba Narodnog muzeja - rimska Srbija

U okviru kulturne saradnje Srbije i Italije u Palati "Meizlik" u mestu Akvileja otvorena je izložba Narodnog muzeja u Beogradu “Blago i carevi - raskoš rimske Srbije“.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja za kulturno nasleđe Danijela Vanušić rekla je na otvaranju izložbe da Srbija i Italija ne dele granice niti isti ekonomski status, ali da dele duh bogatog evropskog nasleđa i zajedničke kulturne vrednosti, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je podvukla da su istorija i geografija zbližile Apeninsko i Balkansko poluostrvo brojnim događajima i nitima. 

“Istorija je pisala lepe i ružne stranice, bilo je uspona i padova, ali podatak da je 17 rimskih imperatora rođeno na tlu današnje Srbije govori mnogo o našim istorijskim vezama, naglašava značaj teritorije Balkana i svedoči o njegovom uticaju na razvoj jedne od najvećih imperija i kultura na tlu Evrope”, istakla je Vanušićeva. 

Izložba “Blago i carevi - raskoš rimske Srbije“, kako je ocenila, predstavlja omaž i doprinos boljem razumevanju nekih od tih odnosa.

Vanušićeva je izrazila zadovoljstvo što je u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa na reprezentataivan način prikazan jedan segment bogatog i raznovrsnog kulturnog nasleđa Srbije, kao dela jedinstvenog evropskog kulturnog prostora. 

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je na otvaranju u Akvileji da izložba kroz probrane eksponate predstavlja najbitnije tragove rimske civilizacije u našoj zemlji i objasnila da je reč o 600 godina koje su sa sobom donosile različite društvene odnose i kulturne impulse koji su u balkanske provincije dopirali kako sa tla Italije, tako i iz istočnih provincija. 

"Izvanredan ambijent Palate Meizlik pravo je mesto u kome remek-dela rimske civilizacije otkrivena u Srbiji, a predstavljena pod budnim okom direktora Fondacije Akvileja Kristijana Tiusija svedoče da su temelji savremene evropske civilizacije, oformljeni još pre 2.000 godina, kroz nasleđe iz rimskog perioda i danas dobro prepoznatljivi“, istakla je Borić Breškovićeva.

Za izložbu su odabrani predmeti iz reda najznačajnijih ostvarenja umetnosti i zanatstva vremena kada je teritorija današnje Srbije činila integralni deo Rimske imperije.

Eksponati potiču iz širokog hronološkog okvira između 1. i 6. veka, počev od ranog Rimskog carstva, preko perioda Tetrarhije, sve do vremena Konstantina Velikog i perioda ranog hrišćanstva. To je upravo i vreme kada je grad Akvileja bio jedan od najvećih i najbogatijih gradova Carstva na tlu današnje Italije.

Na izložbi je predstavljeno 61 delo iz osam muzeja Srbije, dok je jedan eksponat iz privatne kolekcije. 

Postavku prati dvojezičan katalog na engleskom i italijanskom, koji je plod saradnje srpskih i italijanskih stručnjaka. Autor izložbe i koeditor publikacije je naučni savetnik Ivana Popović, a koordinator muzejski savetnik Deana Ratković.

broj komentara 0 pošalji komentar