Predstava "Dvesta", pet priča o srpskoj porodici

U Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu biće odigrana predstava "Dvesta". Simbolično, igra se na 200. godišnjicu od stvaranja moderne srpske države i proglašenja Kragujevca za prestonicu.

Posle višemesečnog rada poslednje pripreme pred izlazak na scenu. Zaigraće skoro ceo glumački ansambl najstarijeg srpskog pozorišta, mnogobrojni statisti.

Radnik, kriminalac, političar, zločinac i dete, pet su priča u jednoj predstavi o srpskoj porodici, o nama, u poslednja dva veka.

"Ima tu pitanje i krvi i istorije, crvene boje u komunističkom pokretu, razni prevrati, krvoproliće, a najbolje od svega što mislim da predstava nudi dosta duhovitosti, humora", rekao je Jovica Pavić, režiser.

Likovi su pod maskama. Nemaju imena. Predstava govori o nama pre i danas, kroz istoriju o budućnosti.

Glumica Jasmina Dimitrijević kaže da predstava govori o tragično-komičnoj kritici svih društvenih struktura koja gledaoca ne baca u nekakvo beznađe, deluje katarzično na gledaoca.

Četvrta premijera u Knjaževako-srpskom teatru ove godine, predstava "Dvesta" postavljena je kao metafizički teatar pokreta, ibijevska farsa, groteska.

"U svim segmentima pozorišnog stvaralaštva ona je negde iskorak, to smo zapravo hteli, hteli smo da ona bude test za nas i nadamo se da ćemo taj test uspešno položiti", rekao je Miloš Krstović, direktor Knjaževsko-srpskog tratra.

Put kroz istoriju završavaju deca. Ona ne nose maske, jer su budućnost i nada da neće ponoviti greške predaka.

broj komentara 0 pošalji komentar