Izložba Tometa Serafimovskog u Galeriji RTS-a

U Galeriji RTS do 4. aprila 2018. u retrospektivnoj izložbi radova makedonskog vajara i akademika Tometa Serafimovskog predstavljeno je 70 skulptura i 11 crteža. Ukupno 81 delo, tačno onoliko koliko je imao godina kada je umro u martu 2016. godine. Sva dela su iz porodične kolekcije Serafimovski.

Postavka radova u oba galerijska prostora u Takovskoj 10 sadrži pet vajarskih ciklusa autora: Balkansko sazvežđe, Duhovnost, Preporod, Žena kao inspiracija, Animalistički i 11 odabranih crteža u bronzi, mermeru i oniksu - ženskih aktova iz njegovih studentskih dana i kasnijeg perioda. Autor postavke je dugogodišnji asistent Serafimovskog profesor Sokol Cvarku u saradnji sa Petrom Đinovićem.

Organizacijom ove izložbe, u godini kada obeležava šest decenija od svog nastajanja, Radio-televizija Srbije zahvaljuje se i seća se jednog od najznačajnijeg vajara ovog dela Evrope, prijatelja Beograda, Srbije i Javne medijske ustanove RTS. Obogatio je zauvek naše živote lepotom stvaralaštva i duha, snagom dela koje je ostavio nama i o čijem će umetničkim dometima bez sumnje govoriti i generacije koje se još uvek nisu rodile.

Tome Serafimovski je do sada ostvario, u trajnom materijalu – bronzi, mermeru, oniksu i drvetu, preko 550 skulptura. Među njima 200 portreta, više od 170 aktova, na stotine skica i crteža, minijatura, veliki broj skulptura sa predstavama životinja, više od 10 torzoa i reljefa.

Serafimovski je za sobom ostavio oko 40 spomenika u bronzi koji se nalaze mahom u Makedoniji, rasuti širom pređašnje Jugoslavije i u najuglednijim galerijama, muzejima i institucijama sveta. Njegova dela se mogu naći u najprestižnijim javnim i privatnim kolekcijama. 

Izložba u Galeriji RTS-a je prva velika izložba posle smrti Serafimovskog (poslednja je održana u Makedonskoj akademiji nauka i umetnosti neposredno posle smrti 2016. odabranih radova pod nazivom "Žena kao inspiracija") i prva izložba radova ovog autora u Srbiji posle izložbe u SANU 2012. Kada je predstavio ciklus "Balkansko sazvežđe".

Izložba je večeras otvorena u Galeriji RTS-a u Takovskoj 10 u Beogradu.

Na događaju su govorili  predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a Nikola Mirkov, nekadašnji upravnik poslova SANU Vladimir Davidović i istoričar umetnosti Stanislav Živković.  

broj komentara 0 pošalji komentar