Nagrada "Jovan Ćirilov" Dimitrisu Papajoanu

Odlukom stručnog žirija nagrada "Jovan Ćirilov" pripala je grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanu za korak dalje 14. Beogradskog festivala igre. Njemu će priznanje biti uručeno 12. marta u Skupštini grada Beograda.

Papajoanu je nagrađen za komad "Nigde" koji je izvela holandska trupa "Introdans", u Centru "Sava", 29. marta prošle godine.

"Ono što čini rukopis Dimitrisa Papajoanua posve posebnim, jeste sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima. Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more", navodi se u saopštenju žirija. 

Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Dimitris Papajoanu (Atina, 1964) je u ranoj mladosti postao poznat kao strip crtač i slikar, da bi kasnije svoju pažnju usmerio ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla. 

Osnovao je Plesni teatar "Edafos" 1986. godine, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija - hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti. 

Trupa je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni. 

Među najširom javnošću, Papajoanu je postao slavan kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini, 2004. godine. 

Njegove 23 pozorišne produkcije koje su nastale do danas, pokrivaju spektar od intimnih komada do masovnih spektakala koji su uključivali hiljade performera i odigravale se na sasvim različitim mestima, od poznatih andergraund prostora do antičkog teatra u Epidauru, od olimpijskih stadiona do pariskog "Théâtre de la Ville"  i Teatra "Olimpiko" u Vićenci. 

Od 2015. do 2017. godine njegove produkcije "Mrtva priroda" i "Osnovna sadržina" su gostovale u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. 

Predstava "Mrtva priroda" prikazana je i u Beogradu, u okviru 13. Beogradskog festivala igre. 

U maju prošle godine u Atini je predstavio svoju novu predstavu "Veliki krotitelj". 

Papajoanuu će 12. marta u Skupštini grada biti uručena statua koju je kreirala mlada vajarka Andreja Prokopijević.

Pod sloganom "Prestonica", Beogradski festival igre, u okviru svog petnaestog izdanja, koje počinje 15. marta, predstaviće publici 15 trupa iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade koje dolaze sa 24 nove koreografske postavke.

broj komentara 0 pošalji komentar