Knjiga – temelj i most prijateljstva Srbije i Belorusije

Srbija ja je bila počasni gost na Međunarodnom sajmu knjiga u Minsku. Manifestaciju su otvorili ministar informisanja Belorusije Aleksandar Karljukevič, ambasador Srbije u Belorusiji Veljko Kovačević i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Aleksandar Gajović.

Nastup Srbije na sajmu knjiga u glavnom gradu Belorusije ostaće upamćen po izložbi Narodne biblioteke Srbije "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu", autora Nade Mirkov Bogdanović i Milene Đorđijević.

Osim vrednih izdanja nacionalne biblioteke i drugih domaćih izdavača, izložen je i leksikon pisaca "Pisci iz Srbije", na srpskom i ruskom jeziku.

Književnu scenu Srbije predstavljali su Zlata Kocić, Goran Petrović i Branko Stevanović.

Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, navodi da je učvršćen odnos Srbije i Belorusije.

"Sa ogromnim zadovoljstvom mogu reći da je učešće Srbije pozdravljeno na način koji učvršćuje dobre odnose između Srbije i Belorusije. Mislim da je taj jedan most koji smo i sada ostvarili i ne samo ostvarili već i potvrdili, upravo ono što zapravo svi od nas očekuju i što je na izvestan način kad god odemo izvan granica Srbije, i naša obaveza", ističe Gajović.

Tokom gostovanja u Belorusiji dogovoreno je da se u junu u Minsku priredi izložba kapitalnih dela srpske kulture. U oktobru se planira poseta beloruskih izdavača beogradskom sajmu knjiga.

broj komentara 0 pošalji komentar