Dejanu Iliću nagrada "Meša Selimović"

Nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine za 2017. godinu, koju dodeljuje Kompanija "Novosti", pripala je Dejanu Iliću za pesničku knjigu "Dolina Plistos" u izdanju Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, saopšteno je u Vukovoj zadužbini.

U ovogodišnjem Velikom žiriju Večernjih novosti za knjigu godine učestovalo je 59 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Kritičari su ovoga puta predložili 112 knjiga, a Ilićeva "Dolina Plistos" je dobila 19 glasova.

U nagrađenoj knjizi Ilić je objedinio esejističko, putopisno, lirsko. U intervjuu za RTS kaže da je to bio težak zadatak i izazov.
"To jeste težak zadatak, baviti se opštim mestima kao što je Grčka kojom se bavim u ovoj knjizi, i Venecija koju ne pominjem ali se i njom bavim, a izazov je da to ne izgleda kao neka turistička poezija", rekao je Ilić.

Navodi da bi mogao da se "vozi do kraja života", kao i da mu se čini da tako nastaju pesme - nakon putovanja.

Ukazuje da se nakon dobijanja ovakve nagrade postaje etablirani autor. Na pitanje da li je zbog toga srećan odgovara: "Ne znam. Moraću još dugo da razmišljam."

Ovo je 12. pesnička knjiga ovenčana nagradom "Meša Selimović", a prestižno priznanje za knjigu godine do sada su dobila 34 pisca, pri čemu je četiri puta nagrada deljena na ravne časti.

Profesionalna biografija Dejana Ilića 

Rođen u Travniku 1961. Dejan Ilić od 1969. živi u Beogradu, gde je završio studije italijanskog jezika i književnosti.

Objavio je pesničke knjige "Figure" (1995), "U boji bez tona" (1998), "Lisabon" (2001), "Dunavski put" (2003), "Kvart" (2005), "Iz vikenda" (2008) i "Katastar" (2013).

Dobio je nagrade "Đura Jakšić" i "Branko Miljković".

Autor je niza prevoda savremenih italijanskih pesnika (Ćezare Paveze, Bartolo Katafi, Đorđo Oreli, Valerio Magreli, Umberto Fjori, Fabio Pusterla...), Antologije novije italijanske poezije "Telo i pogledi".

Prevodio je i francuske pisce Žana Bodrijara i Filipa Žakotea.

Za prevodilaštvo dobio je nagradu "Miloš N. Đurić".

Dugo je bio slobodni umetnik, a od skoro je zaposlen na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Nagradu "Meša Selimović", koju su osnovali Dragan Bogutović i Ognjen Lakićević, čine skulptura sa likom velikog pisca, Povelja i novčani iznos.

broj komentara 0 pošalji komentar