Komad "Mitrovdan" na sceni "Madlenijanuma"

Nova predstava na repertoaru "Madlenijanuma" je komad "Mitrovdan" Bratislava Petkovića, koji potpisuje tekst i režiju. Autor u drami prati susret patrijarha Gavrila Dožića i vladike Nikolaja Velimirovića, na Mitrovdan 1946. godine i njihovu polemiku da li treba da se vrate u Jugoslaviju.

Bratislav Petković dramu "Mitrovdan" zasnovao je na istorijskim činjenicama, dokumentima i pismima koje je pronalazio, ali je dijalog između njegovih likova, koji je istorijska nepoznanica, piščeva umetnička sloboda.

Patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj se u drami, posle zarobljeništava u logoru Dahau i susreta u Kicbilu 1946. godine, rastaju zauvek. Patrijarh se vraća u otadžbinu gde i umire 1950. godine, dok je vladika, kog je nova vlast u Jugoslaviji proglasila za narodnog neprijatelja, odlučio da ode u Ameriku gde je umro 1956. godine.

"Kod tih istorijskih drama veliki je problem, mora publika da ima neko predznanje. E, sad ja pokušavam da krenem od nule, pa da oni saznaju kroz predstavu", kaže pisac i reditelj Bratislav Petković. 

Glavne likove komada "Mitrovdan", koji i danas izazivaju brojne polemike, kontroverze i dele javnost, tumače Nebojša Ljubišić i Lako Nikolić. Bivšeg logorskog kuvara u čijoj se kući sastaju, igra Božidar Stošić.  

"Mene nije zanimao njegov svešteni čin i to što je patrijarh, mene su zanimale njegove mane i vrline koje ima svako od nas i na tome sam insistirao i gradio ceo ovaj lik", objašnjava glumac Nebojša Ljubišić.

Lako Nikolić kaže da se prvo puno razgovaralo o tome ko su likovi.

"Razgovarali smo o tome šta su naši likovi uradili i naravno o tome šta želimo ovim delom da pokažemo", dodaje Nikolić. 

Predstava "Mitrovdan" koprodukcija je dva pozorišta, Opere i teatra "Madlenijanum" i Moderne garaže. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 11. feb 2018, 20:33)
Брусница [neregistrovani]

Читанка

Представа која се мора обавезно гледати. Нарочито млади, а и старији који нису имали прилике да у школама уче ко су били Гаврило Дожић и Свети Николај Велимировић. Упечатљиво описано време првих година власти у комунистичкој Југославији.