Izložba "Jasenovac – pravo na nezaborav" u sedištu UN

Veliki broj skulptura i spomenika na javnim površinama dela su mlade vajarke Katarine Tripković. Tema njenih radova je anatomija, rat, istorija, hrišćanstvo, sport. Svoje skulpture priprema za put u Njujork kako bi ih predstavila tamošnjoj publici.

Crni leptir raširenih krila i statua Milici Rakić, spomenik simbol dece ubijene u Nato agresiji, figura majora Milana Tepića u bronzi, poprsje mladom heroju sa Košara Tiboru Cerni, vajarska su dela Katarine Tripković u kojima se umetnost prožima snažnim emocijama.

"Za svakog heroja, svaku žrtvu i svaki događaj prikupim što više detalja. Ta tuga u meni se gomila jer sam veliki emotivac i sve to previše čak i lično doživim. Kada krenem da vajam te emocije, ta tuga, ta bol tako nagomilana izlazi i tako nastaju te skulpture", navodi Katarine Tripković, vajarka.

Voli da vaja u glini i bronzi, tu kaže ima mogućnost za igru, ali se kamena ne odriče. Ponosna je na svoj rad simbol Milanskog edikta, na skulpture izložene u Ženevi i Parizu, na Plivača za Bogojavljenski krst na Zemunskom keju, ali i Kozački orden dodeljen Putinu.

Krajem januara u sedištu Ujedinjenih nacija predstaviće se na izložbi "Jasenovac - pravo na nezaborav".

"Žrtve sam predstavila u vidu portreta ali i torzoa koji su rascepani. Oni su apsolutno bez života, bez trunke života. Stravične stvari su se tamo dešavale", objašnjava Tripkovićeva.

Idejna rešenja za pehare i medalje evropskih i svetskih takmičenja u mnogim sportovima takođe su rezultat kreativnosti, mašte i umetničkog izraza Katarine Tripković.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 21:39)
Aleksandar [neregistrovani]

Svaka ti cast lepa devojko

zelim ti mnogo uspeha i srece u daljem radu i zivotu ,mnogo lepo i veoma hrabro ! Pozdrav iz Nemacke,pa da i ovde napravis nekoliko izlozbi ako Bog da zdravlja i srece ! Zivela !

(subota, 13. jan 2018, 22:35)
anonymous [neregistrovani]

Свака част

Честитам овој младој девојци на до сада постигнутим успесима у каријери.