Izložba italijanske autorke o Srbima u Velikoj Hoči

Deo izložbe fotografija "Prosvetli tamu" nastale u okviru solidarno-kulturnog projekta italijanskog udruženja "Prijatelji Dečana" o Srbima u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji prikazan je u Etnografskom muzeju.

Izložba "Prosvetli tamu" sa ukupno 91 fotografije Srba i Velike Hoče osvetljava ljudsku prirodu u patnji i stradanju, ali i borbu za goli opstanak i očuvanje nacionalnog identiteta na Kosovu i Metohiji.

Fotografije su nastale u leto 2016. godine u letnjem kampu "Igra Hoča" koje udruženje "Prijatelji Dečana" organizuje već pet godina.

Izabranih 12 portreta sa izložbe, čiji su autori umetnički fotograf Federika Troizi i kompozitor Đovani Lindo Fereti, predstavljaju snažan i upečatljiv prikaz "enklave trećeg milenijuma na balkanskoj vetrometini Evrope".

Umetnica Federika Troizi nazvala je učestvovanje u projektu iskustvom koje ju je, kako kaže, približilo samoj sebi.

"Želela sam da se približim stvarnosti koju ne poznajem i oklonostima koje su mnogo drugačije i teže od života u Italiji. Htela sam da isto omogućim i svom desetogodišnjem sinu kojeg sam povela u Veliku Hoču da vidi nešto drugo", kazala je Troizi.

Izložbu o Srbima u Velikoj Hoči tokom prošle godine videlo je nekoliko hiljada posetilaca u sedam gradova Italije. 

Kustoskinja izložbe Jasmina Andonović kaže da su posetioci u Italiji vrlo emotivno reagovali na portrete iz enklave.

To je potvrda da je Federikina ideja uspela. Ona je sa emocijama prišla svim tim ljudima, a ono što su oni njoj "pozajmili" vratilo se kroz reakciju publike u Italiji koja je imala snažne doživljaje na izložbi, rekla je Jasmina Andonović.

Deo postavke "Prosvetli tamu" posetioci mogu da vide do 14. januara u Etnografskom muzeju, a planiranio je da se sa pričom o Srbima u Velikoj Hoči ove godine upoznaju i Novosađani.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 21:44)
Aleksandar [neregistrovani]

Hvala

italijanskoj umetnici ,divno je videti da se neko iz zapadnog sveta bori za pravu istinu naseg mucenickog naroda koji malte ne vise ne pistoji na Kosovu i Metohiji ! Dirljivo i mnogo emotivno.