Obeležavanje jubileja Narodnog pozorišta počinje uz Nušića

Narodno pozorište slavi sto pedeset godina od osnivanja. Jubilarnu godinu, kada je reč o premijerama, obeležiće domaći autori. Prvi je Nušić i njegova "Ožalošćena porodica" koja na scenu dovodi zvezde srpskog glumišta i jednog od najznačajnijih evropskih reditelja Jagoša Markovića.

S Jagošem Markovićem stiže i "Mediteran" u krug dvojke, a proba Nušićeve "Ožalošćene porodice" postaje filigrantsko iščitavanje ovdašnjeg mentaliteta.

"Ja ne mislim da pozorište treba da bude, ne daj bože, prekopirano sa ulice. Ono nije aktuelno, što je aktuelno to je i banalno. Dnevne novine treba da su aktuelne. Ovde je nešto drugo. Naravno postoji horizontalno i vertikalno. I ovo vreme i ovaj trenutak, naravno, ali postoji vertikala, postoji večnost. Zato je Nušić veliki pisac", kaže Marković.

Na pitanje kakvi su Nušićevi i njegovi junaci, Marković odgovara: "I amoralni, gramzivi i bedni i nakazni, ali su i neodoljivo vitalni. I šarmantni i nekako su večni. Jesu ološ - pa ološ su - ali i ljudi su. I sad tu, kada završimo priču o moralu, dođemo do duha koji ima ovaj narod, koji će nas spasiti, sigurno".

Narodno pozorište obeležava 150 godina. Jagoš Marković je kao mlad reditelj ušao u tu kuću.

"Stvarno sam imao 22 godine kada sam ovde režirao 'Učene žene' Molijera i kad stanem pod ovaj svod Narodnog pozorišta i pomislim ko je sve ovde dolazio, probao, ulazio, pa stvarno je pravo da smo se mobilisali da sa takvom ozbiljnošću priđemo ovoj materiji", rekao je Marković.

"Ožalošćena porodica" čeka publiku premijerno, 19. januara.

broj komentara 0 pošalji komentar