"Lira" iz Koceljeve na deset jezika

Horsko pevanje u mnogim školama je vannastavna aktivnost. A kako je hor postao omiljeniji od društvenih mreža i način da se predstavi jedna mala sredina, pokazuju osnovci iz Koceljeve. Pevaju na deset jezika, nedavno su to učinili i za turskog predsednika Erdogana, tokom njegove posete Beogradu.

Pesma je evropska, jezik nemački, a glasovi - najlepši iz Koceljeve. Od ukupno 250 osnovaca viših razreda, u horu "Lira" peva četvrtina. Uz muziku i druženje škola im je, kažu, postala omiljeno mesto za okupljanje, a repertoar od 30 pesama izvode na deset jezika.

Da stvori "Liru", nastavnika Ivana Markovića inspirisao je izuzetan talenat ove generacije đaka, koji je primetio na časovima muzičkog. To je, kaže, prava prava retkost u ovako maloj sredini.

"Ono što je meni bilo inspirativno za rad, jeste da nijedno dete ne pohađa muzičku školu, nego smo sve krenuli ispočetka", kaže Ivan Marković, dirigent hora "Lira" OŠ iz Koceljeve.

Zbog pesme, mališani iz Koceljeve, stizali su na koncerte i u druge gradove, čak do prestonice, kada su talentom zadivili suprugu turskog predsednika Eminu Erdogan.

"Pokazujemo kakva je Koceljeva, da ima mnogo dobre dece, da je Koceljeva malo mesto u kojem deca imaju lepe glasove", kaže učenik.

Zbog tih glasova, dirigent Ivan Marković, svakodnevno putuje iz Šapca. Uz njegovu pomoć, osim pesme, deca uče i akcenat i melodiju jezika koji se ne uče u školi, japanskog, hebrejskog, grčkog, turskog.

Dok pripremaju novogodišnji koncert, mališani iz Koceljeve od Deda Mraza priželjkuju klavir, jer za probe i nastupe već pet godina pozajmljuju od muzičke škole iz Šapca.

broj komentara 0 pošalji komentar