Predstava DKC obradovala srpske mališane u Zagrebu

Dečji kulturni centar Beograd odigrao je interaktivnu predstavu "Marko Kraljević od predanja do repovanja" u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu.

Gradski menadžer Goran Vesić, na čiju je inicijativu DKC Beograd gostovao u Zagrebu, istakao je da je cilj predstave da podigne svest o srpskoj tradiciji i kulturi i razvije znanja, vrednosti prema kulturnoj baštini.

"Predstava je spoj lepog i korisnog, a srpski mališani su Zagrebu uživali u predstavi, družili se sa istorijskim likovima, ali i učili o našoj istoriji kroz glumu i igru. Likovi su ih na kreativan način vratili u srpsko srednjevekovlje, njima danas, nažalost, strano i daleko, a koliko su deca uživala moglo se čuti iz njihovih naknadnih komentara", rekao je Vesić, a saopštila je Gradska uprava.

Predstava je organizovana uz podršku Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Srbije u Hrvatskoj i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako se navodi, u srdačnoj atmosferi, glumci su doprineli da se interaktivnost predstave, njena zabavna nota, šale, pesme za decu intenzivnije dožive.

Vesić je podsetio da ovo nije prvi put da se organizuju predstave i gostovanja, ali i da je grad Beograd u nekoliko navrata ugostio srpsku decu iz Hrvatske.

Mališani su, tokom boravka u Beogradu, posetili brojne znamenitosti, upoznali se sa istorijom, obišli Avalski toranj i družili se sa vršnjacima. 

Sve to je, podvukao je Vesić, način da se povezuju sa našom istorijom i ne zaborave svoje korene.

Kako je dodao, nastaviće se sa organizacijom gostovanja Dečjeg kulturnog centra u Hrvatskoj, što, kaže, mališani i iz Hrvatske i Srbije sa nestrpljenjem očekuju.

broj komentara 0 pošalji komentar