Virtuelno predstavljanje arheoloških zbirki Narodnog muzeja Toplice

Projekat "3D digitalizacija i virtuelno predstavljanje arheoloških zbirki i lokaliteta", koji su uradili Matematički institut SANU i Narodni muzej Toplice u Prokuplju, a kojim su obuhvaćeni objekti iz arheološke zbirke pomenutog muzeja i sa arheološkog nalazišta Pločnik, predstavljen je u Ministarstvu kulture i informisanja.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da taj projekat afirmiše važan koncept Ministarstva, a to je decentralizacija kulturne politike i pružanje pomoći takozvanim manjim klulturnim sredinama.

Ali, naglasio je, nema manjih i većih kulturnih sredina a celokupni kulturni život u Srbiji i zaštita kulturnog nasleđa moraju se odvijati na jedinstvenim principima.

Vukosavljević je rekao da inovativan projekat "3D digitalizacija i virtuelno predstavljanje arheoloških zbirki i lokaliteta", čiju je realizaciju pomoglo Ministarstvo, ilustruje primenu novih tehnologija i jedan je od prvih projekata te vrste.

"Strateški je važno da se u predstavljanju kulturnog nasleđa koriste najmodernije tehnologije i da se naše zaista bogato kulturno nasleđe predstavi mlađim naraštajima, da se obrazuju i da steknu naviku konzumiranja, prepoznavanja i prihvatanja kulturnih sadržaja. Digitalna tehnologija je odličan alat za animiranje i razvijanje nove publike i predstavljanje naše kulture u svetu što su bitni strateški ciljeve kulturne politike", istakao je ministar.

Vukosavljević je dodao da je danas predstavljeni projekat samo jedan od segmenata aktivnosti Ministarstva u digitalnoj transformaciji ustanova kulture.

Projekat je obuhvatio nekoliko segmenata - skeniranje spoljašnosti lokaliteta Pločnik, snimanje komleksa Latinske crkve u Prokuplju, snimanje untrašnjosti Latinske crkve i 3D skeniranje malih predmeta pronađenih na lokalitetima.

Direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović je rekao da projekat "3D digitalizacija i virtuelno predstavljanje arheoloških zbirki i lokaliteta" predstavlja način uvođenja novih tehnologija u oblast digitalizacije, čime se na određen način čuva kulturno nasleđe i predstavlja najširoj publici.

3D animacijom muzejskih predmeta pronađenih na neolitskom nalazištu Pločnik i virtuelnom prezentacijom tog arheološkog nalazišta, Narodni muzej Toplice je, prema rečima njegovog direktora Darka Žarića, želeo je da na najbolji način upozna zainteresovane stručnjake u buduće posetioce sa nasleđem Topličkog okruga koji je poznat po "zanimljivoj istoriji, nedovoljno istraženoj i slabo predstavljenoj javnosti".

"Do sada smo fotoaparatima i skenerima digitalizovali muzejske predmete, a putem sajta i Fejsbuka pokušali da bolje prezentujemo ono što posedujemo u Muzeju. Ovo je početak mnogo naprednije prezentacije eksponata sa meta podacima i virtuelnom prezentacijom arheološkog nalazišta Pločnik i postavki Muzeja", rekao je Žarić, zahvalivši Ministarstvu koje je tokom ove godine izdvojilo sedam miliona dinara za projekte iz oblasti kulture u Prokuplju.

Danas je predstavljen i elektronski vodič - unapređena verzija audio vodiča koji omogućava navigaciju, obuhvata tekstuelne informacije, fotografije, video materijale, može služiti za prikazivanje interaktivnih 3D modela i biti od pomoći vodičima.

Suština je, kako objašnjavaju zaposleni u Muzeju, da se promeni uloga posetilaca, da oni od posivnih posmatrača postanu aktivni učesnici i kreiraju sadržaj postavke prema svojim interesovanjima, što je prilagođeno novim generacijama naviknutim na dinamičnije sadržaje.

broj komentara 0 pošalji komentar