Atelje 212 premali za "Urnebesnu tragediju"

U Ateljeu 212 u petak će premijerno biti izvedena predstava "Urnebesna tragedija" po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Marka Manojlovića. Oca, koji beži iz psihijatrijske bolnice, devedesetih godina je najpre u Zvezdara teatru, a zatim na filmu, igrao Danilo Bata Stojković. Sada, lik Vasilija tumači upravnik Ateljea 212 Branimir Brstina, koji ulogu posvećuje Bati.

Dušan Kovačević ponovo je tamo gde je počeo – u Ateljeu 212, gde su izvedene njegove studentske drame "Maratonci" i "Radovan" i to u trenutku kada je poželeo da napusti Akademiju. U Atelje se sada vraća komadom "Urnebesna tragedija", čijeg je glavnog junaka ispisivao zamišljajući Batu Stojkovića na sceni.

"Kada neko od najvećih glumaca odigra ulogu i ona postane gotovo nedostižna, izaziva ogromnu odgovornost uz poštovanje i brigu da li se tako nešto može primaći tim dometima koje je takav velikan, kakav je Bata Stojković, uspeo u svojoj karijeri da uradi", kaže glumac Branimir Brstina.

Baveći se temom "ko je danas lud, oni sa dijagnozom ili oni na slobodi", autori predstave rizikuju političku korektnost u nadi da će umetničko preispitivanje doneti odgovore na pitanja: Kako se izboriti sa nerazumevanjem, zabludama, gubitkom ideala i zemlje? Priču smeštaju u 1989. godinu.

"Ludilo proizlazi iz tog nagomilanog konflikta unutar ljudi na ovim prostorima, koji nikada nije razrešen. Nekako je meni ta 1989. bila godina kada se to pitanje identiteta 'ko smo mi ako nismo Jugosloveni' postavilo", kaže reditelj Marko Manojlović.

"Mi se, zaista, pitamo i ko smo, i gde smo, i kako smo, i zašto smo, i kad ćemo, i gde ćemo, i da li ćemo", kaže Brstina.

Na sceni – zvezde Ateljea 212. U publici – manjak sedišta sve do kraja novembra.

broj komentara 0 pošalji komentar