Vukosavljević sa rediteljem Karenom Šahnazarovim

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević primio je čuvenog ruskog reditelja, scenaristu i producenta Karena Šahnazarova, reditelja filma "Ana Karenjina, sećanja Vronskog" čija će premijera biti održana večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Ministar Vukosavljević je pozvao Šahnazarova da bude gost sledećeg Festa kada će mu uručiti specijalno priznanje Ministarstva, a na današnjem sastanku su dogovorili saradnju u oblastima TV i filmske produkcije kao i unapređenje aranžmana sa studiom "Mosfilm" čiji je Šahnazarov direktor.

Poznati reditelj je pozvao Vukosavljevića da poseti Moskvu kako bi realizovali i precizirali današnje dogovore.

Ministar Vukosavljević je proslavljenom ruskom reditelju poklonio filmove iz edicije "Pioniri filma", prvi srpski film iz 1911. "Karađorđe ili život i dela besmrtnog vožda", film "Beograd između dva rata", "Razglednice starog srpskog filma" i knjigu "Kulturno blago Srbije u 1.000 slika".

Šahnazarov potpisuje režiju za 14 ostvarenja, od kojih su dva bila u selekciji za Filmski festival u Kanu, a tri kandidati za Oskara, među kojima je i njegov najpoznatiji "Beli tigar" iz 2012. godine.

Njegov film iz 1987. "Kurir" osvojio je Specijalnu nagradu na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Značajan uspeh ostvario je i "Paviljon br. 6".

Godine 1998. postao je generalni direktor studija "Mosfilm", a od 2005. je član Javne komore Rusije.

broj komentara 0 pošalji komentar