O Manifestu, Bouviju, Rodenu i Olimpu

Televizija jeste informacija, prenos događaja, ali i kreiranje autentičnih umetničkih sadržaja. U selekciji Izvođačkih umetnosti na festivalu "Pri Italija" imali smo priliku da vidimo nekoliko izuzetnih televizijskih filmova.

"Poslednjih pet godina–Dejvid Bouvi" poručen je posle Bouvijeve smrti i premijeru je imao na dan u kojem bi pevač napunio 70 godina. Ovaj film nedvosmisleno pokazuje da su, bez obzira na stalne promene stilova i muzičkih pravaca, teme koje su preokupirale Dejvida Bouvija do kraja ostale iste: otuđenje, bekstvo, pritisak slave...

Poslednjih pola sata filma su razarajući: Bouvi postepeno saopštava bliskim saradnicima da je bolestan, a u najpotresnijoj sceni otkriva da je njegov rak u terminalnoj fazi. To se dogodilo tokom snimanja video-spota za pesmu "Lazarus", u kome je pevao stihove: "Gledaj ovamo gore, ja sam u nebesima."

"Roden Divino # Inferno" u produkciji Arte televizije je zasnovan na jednom od najznačajnijih radova Ogista Rodena "Vrata Pakla". Ovaj intenzivni i emocionalni dokumentarac otkriva tajnu, priču i putovanje, ove nedovršene skulpture na kojoj je vajar radio 35 godina. Više od 180 slika iz Rodenovih "Vrata pakla" oživljavaju zahvaljujući grupi plesača, umetnika i vajara, u filmu koji je majstorski režirao Bruno Avelan.

Od francuske televizije stigao je snimak proslavljene predstave Jana Fabra "Planina Olimp, u slavu kulta tragedije". Publika ovogodišnjeg Bitefa je imala priliku da vidi ovu predstavu koju je za televizijsko gledalište prenosio Kulturno-umetnički program RTS-a. Poređenjem ova dva snimka lako možete videti da su pohvale koje je dobio naš prenos potpuno opravdane.

Nagrađena emisija ovogodišnje "Pri Italije" je "Manifesto" nemačke umetnice Džulijan Rozefelt sa Kejt Blančet u glavnoj ulozi. "Manifesto" je posveta najznačajnijim umetničkim pravcima i inovatorima: od futurizma i dadaizma do pop arta, fluksusa, Larsa Fon Trira i Džima Džarmuša.

U devedesetminutnom filmu glumica Kejt Blančet igra 13 različitih likova: od najavljivačice vesti, lutalice, učiteljice osnovne škole, kreatora lutaka... U njima, ona istražuje mogućnosti izvođenja tekstova manifesta i njihovo savremeno političko značenje.

Za one koji prate karijeru velike glumice, ovaj filmski nastup bi mogao da predstavlja napredak u odnosu na njenu ulogu Boba Dilana u Tod Hejnsovom filmu "Ja nisam tamo", međutim, "Manifesto" pruža mnogo više. Zbog toga, nemojte da ga propustite.

Autor je bio predsednik žirija na 69. "Pri Italija".

broj komentara 0 pošalji komentar