Nastup Srbije u Frankfurtu u znaku Višnjića i Andrića

U Frankfurtu je otvoren 69. Sajam knjiga, najstarija i najveća manifestacija te vrste u svetu. Okupio je izdavače iz 106 zemalja. Srbija se predstavlja na nacionalnom štandu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i u realizaciji Biblioteke grada Beograda. Nekoliko domaćih izdavača nastupa samostalno.

Od danas do nedelje svaki peti stanovnik Frankfurta je izdavač, izračunali su organizatori Sajma, koji je okupio više od 7.000 izlagača.

Sve najznačajnije što su protekle godine objavili na policama je Sajma. Ističući jezik, a ne zemlju u geslu "Frankfurt na francuskom", počasni gost poručuje da granice države ne važe za književnost.

"Francuski jezik je mnogo važniji i rasprostranjeniji izvan granica Francuske. Mnogi ljudi u svetu i dalje govore francuski, i zato smo želeli da ovde okupimo", ističe književnik Frederik Bojer iz Francuske.

Odgovarajući na pitanje kako danas vidi ulogu književnosti, književnik Žan Mari Gistav Leklezio navodi da je književnost otvorena avantura sa rečima i jezicima.

"Svi imamo korist od svake te avanture u kojoj možemo da učestvujemo zahvaljujući piscima.To je uloga književnosti", ističe Leklezio, dobitnik Nobelove nagrade 2008.

Godišnjice rođenja Filipa Višnjića i Iva Andrića polazište su predstavljanja Srbije. Njihova dela u skladu su s motom nastupa i ukazuju na dijalog u srpskoj književnosti i van njenih okvira.

"Savremena srpska književnost naslanja se na tradiciju koja joj prethodi, a srpska književnost je i u stalnom dijalogu sa savremenom svetskom književnošću. To je veoma važno. Mi nismo sami na svetu, važno je da znamo šta i kako drugi pišu da bismo i sami pisali bolje", napominje urednica programa Sanja Milić.

Središnje teme Sajma biće i inovacije, nove digitalne kreacije, samizdati, pravi trend poslednjih godina, književnost za mlade.

Frankfurt je u pravom smislu velika knjižara gde se ukrštaju istinske vrednosti i aktuelni hitovi.

Tako će ovogodišnji Sajam obeležiti jedna od najznačajnijih književnica današnjice Margaret Atvud, i jedna od najvećih književnih zvezda, kralj bestseler lista Den Braun, koji će u Frankfurtu predstaviti svoj novi roman "Poreklo".

broj komentara 0 pošalji komentar