Dobitnica Andrićeve nagrade za RTS: Priznanje velika motivacija

Književnici Jeleni Lengold u "Zadužbini Iva Andrića" svečano je uručena nagrada koja nosi ime našeg Nobelovca. Pripala joj je za knjigu pripovedaka "Raščarani svet". Priznanje dobija u godini kada se obeležava 125 godina od njegovog rođenja. Dobitnica kaže da joj je ovo priznanje velika motivacija da nastavi sa pisanjem u vremenu kada ljudima nije mnogo stalo do knjiga.

Možemo li reći da je u središtu mnogih priča relativizovanje istine?

Sve te priče se bave tim nekim relativizovanjem ili vremena ili pola ili sreće, ljubavi, odnosa prema sopstvenoj smrtnosti, starosti i tako dalje. Kad ste mladi čini vam se da znate, da ulazite u suštinu nekakvih životnih mudrosti, a onda, posle nekog vremena, odjednom shvatite da i ono što ste znali nekako se stavlja pod znak pitanja, da možda nije baš tako, ne da sumnjate u sebe, već jednostavno počinjete da relativizujete.

Stičem utisak da branite svoje junake dok pišete o njima?

Autor mora da brani te svoje likove i tog voajera, i tog koji će ubiti nekoga i tako dalje, jer ako autor ne voli ili ako osuđuje svoje likove ja mislim da onda ni priča ne može da bude dobra.

Morate se uneti u njih, morate razumeti njihovu poziciju da bi onda i čitalac osetio empatiju za te likove i da biste prosto mogli da im prenesete emociju.

Dobili ste Andrićevu nagradu sada kada obeležavamo 125 godina od njegovog rođenja. Kako je na vas uticao veliki pisac?

Kada čitam "Znakove pored puta" kao da na neki način razgovaram sa Ivom Andrićem što, nažalost, nikada nije bio slučaj.

broj komentara 0 pošalji komentar