"Fantom iz opere" stiže u Pozorište na Terazijama

U subotu će premijerno na sceni Pozorišta na Terazijama biti izveden čuveni mjuzikl "Fantom iz opere". Na Brodveju se igra od 1986. godine i ima status najizvođenijeg mjuzikla svih vremena, a srpsku verziju režira Jug Radivojević.

Pošto je "Fantoma iz opere" do sada videlo 140 miliona ljudi u svetu, čuveni mjuzikl je stigao i u Srbiju.

Hit Endrjua Lojda Vebera stavlja na probu produkcione kapacitete, ali i mogućnosti glumaca i pevača za predstavu koja je i opera i mjuzikl. Nije bilo lako dobiti licencu za izvođenje koja podrazumeva poštovanje muzike i teksta.

"Naša je emocija, naša je estetika, naša je poetika, naše je tumačenje, naša kreacija", navodi reditelj Jug Radivojević.

U priču da u pozorištu živi fantom mnogi će poverovati kada glavna operska diva na sceni ostane bez glasa. Zameniće je mlada Kristin koja postaje opsesija misterioznog muzičkog genija.

"Tu njegovu demonsku stranu negde opravdavam tim njegovim žarom i sa svim tim njegovim životom koji je on prošao pre nego što je postao jedna vrsta monstruma, za šta nije on sam kriv, već je krivo okruženje koje ga je takvim napravilo", objašnjava glumac Slobodan Stefanović.

Kristin će tumačiti Marta Hadžimanov i Mirjana Matić, obe spremne da otpevaju izuzetno visoke tonove po kojima je mjuzikl poznat.

"Tu su as, be, ce, de i e3. Nema više i to je sasvim dovoljno", kaže glumica Mirjana Matić.

I dok se fantom sveti tako što piše operu izuzetno tešku za izvođenje, težak zadatak je i pred više od dvesta učesnika na sceni, ali ne zbog osvete, već iz čistog pozorišnog uživanja.

broj komentara 0 pošalji komentar