Nova koncertna dvorana, više od muzike

Poslednja koncertna dvorana, namenski građena za umetničku muziku u Beogradu, jeste Kolarčeva zadužbina iz 1932-ge. Izgradnju nove koncertne dvorane predviđa tekst desetogodišnje strategije razvoja kulture u Srbiji, koji će se uskoro naći pred Vladom.

Početkom godine, među 34 rada na konkursu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izabrano je najbolje arhitektonsko rešenje zgrade Beogradske filharmonije. Zbog toga je Filharmonija, u junu, na mestu buduće zgrade, u Bloku 13, organizovala koncert na otvorenom. 

Tada je i dirigentu Zubinu Mehti, koji je dirigovao bisem, rečeno da će se Beogradska filharmonija, u novu zgradu, vrednu 50 miliona evra, useliti do kraja 2020.

Međutim, ovih dana, u otvorenom pismu predsedniku, premijerki, ministrima prosvete i kulture, i gradonačelniku, grupa akademika, muzičara i kompozitora – ne sporeći da Filharmonija treba da dobije kvalitetnu koncertnu dvoranu – pitaju da li je rešenje problema samo te institucije prioritet nad rešavanjem problema sveukupnog muzičkog orkestarskog života u Beogradu, pa i u Srbiji.

To je jedan gest inicijacije koji bi trebalo da pokaze neku vrstu zabrinutosti.

"Ja sam duboko ubeđen da, i to sto sam rekao u više navrata, da su nama potrebne institucije, institucije i institucije. Ovo nije nikakav vapaj, ovo nije nikakav kliktaj, ovo nije nikakav pokušaj da se na bilo koji način zaobiđe bilo šta sem ono što jedan normalan, ozbiljan čovek, koji voli ovaj grad i živi u njemu, želeo da vidi kao neku vrstu multipliciranih aktivnosti u njemu, da bismo živeli kao građani Srbije", smatra predsednik SANU i jedan od potpisnika otvorenog pisma Vladimir Kostić.

Ministarstvo kulture smatra da Beogradu treba nova koncertna dvorana sa dve-tri sale, ali i nova zgrada Fakulteta muzičke umetnosti. Sadašnja je u nekadašnjem kompleksu Kraljevske konjičke garde iz 30-ih u beogradskom parku Manjež, a da nova koncertna dvorana treba da bude ustanova kulture čiji je osnivač Republika Srbija.

"Smatramo da bi to trebalo da, ajde malo slikovito da se izrazim, neki novi državni Kolarac, da to bude dom naših važnih orkestara, ne samo jednog, mi imamo nekoliko odličnih simfonijskih orkestara, naravno tu su i drugi orkestri i horovi i gostovanja iz inostranstva.

Prema tome, koncertna dvorana se gradi jednom u niz decenija, nismo mi bogato društvo, mi smo u finansijskim kapacitetima finansijskim takvi kakvi smo, ali ako se odlučimo, a odlučićemo se za gradnju takve dvorane, Ministarstvo kulture stoji na stanovištu da takva nova koncertna dvorana mora biti dom naših najvećih orkestara i mesto za razvoj muzičke kulture i muzičke umetnosti u svakom smislu", kaže ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Beogradska filharmonija za sada se ne oglašava povodom pisma grupe intelektualaca. Odluka o tome ko će upravljati novom koncertnom dvoranom, biće presudna za to ko će u njoj moći da nastupa i pod kojim uslovima.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 05. okt 2017, 19:22)
anonymous [neregistrovani]

...

Što je svačije to je ničije.

(četvrtak, 05. okt 2017, 14:43)
anonymous [neregistrovani]

Kvariši:

Da odgovorim-to nije ista zgrada, svakome ko iole razume umetničke potrebe, jasno je da ni jedna ni druga zgrada ne ispunjavaju ni polovinu potrebnih uslova za simfonijske koncerte.

(četvrtak, 05. okt 2017, 09:29)
anonymous [neregistrovani]

joj nemoj da me rasplačeš

Uh, Filharmonija se seli sa probe u svoju zgradu, što ne kažeš da je to ista zgrada, odvojena jednim vratima?  

(četvrtak, 05. okt 2017, 08:14)
Anonymous KS [neregistrovani]

I ne samo u Beogradu

Koncertno zdanje Filharmonije u Berlinu, zvanično pripada Berlinskoj Filharmoniji, ali u njemu praktično nastupaju svi simfonijski orkestri iz Berlina. Bečke koncertne dvorane "Koncerthauz" i "Muzikferajn", ravnomerno dele svi bečki simfonijski orkestri, iako zvanično "Koncerthauz" pripada "Bečkim Simdoničarima" i Simfonijskom orkestru austrijske državne radio televizije ORF, a "Muzikferajn" Bečkoj Filharmoniji. Upravo po modelu ova dva najveća evropska muzička centra, treba da se deli i buduća zgrada Beogradske Filharmonije. I da ponovim, više sam puta na to do sada ukazivao: moderne koncertne dvorane, gradski simfonijski orkestri i redovne koncertne sezone, potrebne su svim većim gradovima u Srbiji - onim sa 25.000 i više stanovnika, a ne samo Beogradu!

(sreda, 04. okt 2017, 21:59)
Drug [neregistrovani]

'ajde da ne bude 'više od muzike'

Opet hoćemo i jare i pare. Ta ideja da svi treba da dele jednu salu je smešna. Zamislite sve fudbalske ekipe na jednom stadionu. Salu, kao njen domaćin, zaslužuje najeminentniji srpski orkestar. Tako je svuda u svetu, a tu mislim i na Rumuniju i Bugarsku, Sloveniju ili Moldaviju..proverite. Inače, ostali srpski orkestri imaju svoje sale, za razliku od BF-a: Rts-Kolarac, Opera i balet- Narodno pozorište, Niški simfonijski-zgradu orkestra. Jedino, ironije li, BF mora da se seli sa probe na koncert pa nazad na presvlačenje. Dakle, BF-domaćin zgrade, ostali naravno da mogu da nastupaju, ali u najavljenim terminima. Neće valjda brucoši da vežbaju na skupom koncertnom klaviru ili ormarić za koncertno odelo da dele 4 muzičara i student? A Fakultet muzičke umetnosti svakako mora dobiti svoju zgradu, nevezano za koncertnu salu.
Dakle, Beograd je svetski grad i zaslužuje takav odnos prema svojoj i svetskoj kulturnoj baštini.