Zaboravljeni biseri srpske književnosti pred čitaocima

Od nedavno u knjižarama i bibliotekama nakon više decenija se mogu naći zaboravljeni biseri srpske književnosti, a neka od tih dela štampana su poslednji put još krajem 19. veka.

Politička nepodobnost pisaca, sud kritičarskih autoriteta i nedostatak interesovanja među izdavačima su razlozi zbog kojih su dela značajna za istoriju srpske književnosti bila nedostupna čitaocima.

"Prve žrtve" Andre Gavrilovića je viteški roman objavljen 1893. godine. Roman je inspirisan braćom Mrnjavčevićima i jedini je koji obrađuje doba u kome se odigrala Marička bitka. Iako je borba za oslobođenje od turske vlasti važna tema u našoj umetnosti, jedini publikovani dnevnik borca iz tih ratova skoro da je bio izgubljen.

Autor "Dnevnika jednog dobrovoljca" je Pera Todorović novinar i političar koji je bio u stalnom sukobu sa Obrenovićima.

Branimir Ćosić je umro mlad ne dostigavši punu stvaralačku zrelost, ali je ostavio upečatljivo svedočanstvo o naličju Beograda između dva svetska rata.

Roman "Pokošeno polje" iz perspektive mladog novinara predstavlja društvene probleme koji su aktuelni i danas. Prema ovoj knjizi snimljena je televizijska drama "Beogradska razglednica iz 1920". 

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 19. avg 2017, 17:51)
anonymous [neregistrovani]

Koja kuca je izdala

(stampala) ove knjige ponovo? Hvala!