Aukcija "Zvona Metohije"

Aukcija dela poznatih likovnih umetnika, predstavljenih na izložbi "Zvona Metohije", održaće se 18. novembra u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić. Prikupljena sredstva namenjena su obnovi kulturne baštine u Velikoj Hoči, srpskom selu nadomak Prizrena.

Izložbeni prostor u kalemegdanskom umetničkom paviljonu oplemenjuju slike, crteži, grafike i skulpture istaknutih likovnih stvaralaca školovanih u zemlji i inostranstvu.

Sredstva od prodaje umetnina sa šeste aukcijske priredbe namenjena su zaštiti crkava u enklavi Velika Hoča gde su pravoslavni žitelji opstali uprkos mnogim iskušenjima.

U tom naselju koje se prvi put pominje u 12. veku, u Povelji Stefana Nemanje kojom hočanske vinograde i trg daruje Hilandaru, nije bilo rušenja i paljenja spomenika kulture.

Neophodna su sredstva za njihovu obnovu i očuvanje.

Dva manastira, Svetog Stefana i svetitelja Jovana, i danas u tom metohijskom selu služe liturgijskom životu meštana i Srpske pravoslavne crkve.

Najstarije sačuvane svetinje podignute su u 14. veku.

Zvona, koja se sa hočanskih crkava oglašavaju o bogosluženjima, zvonila su i kada su likovni umetnici prikupili značajna sredstva za obnovu obližnjeg manastira Zočište, Svetih Arhangela kod Prizrena i Deviča u Drenici.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. nov 2008, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

Похвално,нема шта!

Odlicno, samo da stvarno stigne tamo gde treba.

(ponedeljak, 17. nov 2008, 13:18) - камов [neregistrovani]

Похвално,нема шта!

Пуна подршка у обнови Метохијских манастира и цркава који су од непроцењиве вредности!