"Mapiranje dekonstrukcije" u Muzeju primenjene umetnosti

Izložba Nine Todorović "Mapiranje dekonstrukcije" u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, nastavak je njenih umetničkih istraživanja započetih projektom "Arhitektura sećanja". U svom radu beleži arhitektonske promene na licu grada.

"Arhitekturu sećanja" Nina Todorović započinje pre 15 godina. Snima mene strukture grada, najviše kraja u kome živi - Vračara. Polazište njenih umetničkih radova su stvari u nestajanju. Na aktuelnoj izložbi u Muzeju primenjene umetnosti proširuje umetničku priču - digitalnom fotografijom beleži tragove srušenih kuća širom Srbije.

Nina Todorović kaže da kao slikar pre svega beleži likovne elemente koje vidi.

"Tako je počelo sve. Posle toga počela sam i taj socijalni momenat da primećujem, zato mi je to bitno. Grad je živo biće, živa kategorija, grad se menja. Moje pitanje na ovoj izložbi i meni i publici je da li je to dobra promena", kaže Todorovićeva.

Izloženi su digitalni printovi, radovi kombinovane tehnike - kolaži, prostorna instalacija fotografija otisaka srušenih kuća...

Kustos izložbe Slobodan Jovanović ukazuje da ono što je zanimljivo jeste likovnost na ostacima starih zgrada koju "mi možda i ne primećujemo kada se šetamo".

"Mi vidimo nove strukture ali i te nove strukture će biti oronule sve dok ih ne zamene neke mlađe, lepše i bolje", kaže Jovanović.

U projektu "Mapiranje dekonstrukcije" Nina Todorović predstavlja fragmente, delove celine koji nestaju iz prostora.

Istovremeno, aktivno uključuje izlagački prostor tako da izložena dela, poput velike umetničke slagalice, grade celinu.

broj komentara 0 pošalji komentar