Čotriću regionalna nagrada "Tipar"

Književnik iz Beograda Aleksandar Čotrić dobitnik je priznanja "Tipar" - satiričar godine, za najbolju satiričnu knjigu objavljenu u 2016. godini na području bivše Jugoslavije, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

"Tipar" je najznačajnija regionalna nagrada za satiričnu književnost, a među prethodnim dobitnicima su akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević i Žarko Đurović, reditelj i pisac Emir Kusturica, književnici Momo Kapor, Milovan Vitezović, Aleksandar Baljak….

Čotriću je uručena nagrada u okviru programa 31. Dana humora i satire "Vuko Bezarević", održanim u Pljevljima, za knjigu satiričnih aforizama pod naslovom "Teške misli", u izdanju "Srpske reči" iz Beograda.

Nagradu, koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa od 800 evra, Čotriću je uručio Tarik Gadžović, predsednik Skupštine opštine Pljevlja.

O dobitniku je, među više desetina knjiga pristiglih na konkurs, odlučio tročlani žiri na čijem čelu je bio književnik Milorad Joknić.

Nagrada "Mladi Tipar" pripala je Marjanu Angelovskom iz Skoplja za ciklus od deset aforizama, a laureat je dobio plaketu i 200 evra.

Nagradu "Vuko Bezarević" (plaketu i 400 evra) za najbolju satiričnu priču na konkursu manifestacije Dani humora i satire dobio je Danilo Tešanović iz Doboja, za priču "Gaće", a žirijem je predsedavao Dejan Milačić.

Žiri za dodelu nagrada 24. Konkursa za karikaturu "Risto Pejatović", na čijem čelu je bio Dragomir Đukić, odlučio da "Gran pri" Dana humora i satire dobije karikaturista iz Beograda Jugoslav Vlahović.

Tri specijalne nagrade podelili su Miljan Obrenić iz Pljevalja, Saša Dimitrijević iz Niša i Jordan Pop Iliev iz Skoplja.

Dobitniku "Gran prija" uručeni su plaketa i 550 evra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. jun 2017, 09:54)
Dr Milanče Mitovski, akademik [neregistrovani]

Iskrena čestitka

Književniku i satiričaru gospodinu Aleksandaru Čotriću čestitam na priznanju "Tipar" - satiričar 2016. godine, na području bivše Jugoslavije.Želim mu još dosta aforizama i tekstova, a i da "naoštri" pero, kako bi njegovi radovi bili oštriji to što se tiče satiričnosti.Srećno, vrlo poštovani gospodine Čotriću!